5.7 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Zbog visokih temperatura susjedi žele zabraniti rad na otvorenom između 12 i 16 sati

Pročitajte još:

U skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike preporučuje poslodavcima da zbog vremenskih neprilika uzrokovanih visokim temperaturama na području ovog bh. entiteta provode posebne mjere zaštite radi sprječavanja štetnih posljedica po radnike. ‘zdravlje.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida rada na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te nastavka nakon 16 sati.

Ukoliko je proces rada kod poslodavca organiziran na način da je nemoguće primijeniti navedenu mjeru, ovo ministarstvo poslodavcima preporuča da radnicima koji rade na otvorenom pomaknu početak radnog vremena na šest sati ujutro.

Također se preporučuje da poslodavci dopuste korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim kroničnim bolestima, kao i korištenje dopusta sukladno zakonu, kolektivnom ugovoru ili pravilniku o radu.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde raspored na način da se početak radnog vremena prilagodi navedenim vremenskim prilikama, piše N1.

Osim toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, tvrtkama i tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događanjima (saborskim, vladinim i dr.), prilagođeno visokim temperaturama, navodi Federalno ministarstvo rada. rekao je.socijalna politika.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.5 ° C
8.3 °
3.6 °
83 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
8 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: