8 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Zelenski se obraća UN-u: Protiv Ukrajine je počinjen zločin, tražimo pravednu kaznu

Pročitajte još:

Boji se svega, kao i pravi agresor. Rusija želi provesti zimu na okupiranom teritoriju. Rusija želi provesti referendum i mobilizaciju. Ovo je rat za život, rekao je Zelenski.

Nakon što je američki predsjednik Joe Biden u govoru pred UN-om optužio Rusiju za ratne zločine i narušavanje načela UN-a, svjetskim vođama se u večernjim satima po našem vremenu obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

– Pozdrav svima okupljenima. Zahvaljujem vam što smo ujedinjeni u želji za mirom. Zločin je počinjen protiv Ukrajine. Zločin je počinjen protiv života naših ljudi. Zločin je počinjen protiv naših žena i naših muškaraca. Ukrajina traži kaznu za krađu našeg teritorija. Tražimo kaznu za ubojstvo naših ljudi – rekao je na početku govora Zelenski i odmah nastavio:

– Mi u Ukrajini želimo mir. Europa želi mir. Svijet želi mir. Vidimo tko jedini ne želi mir. Znamo da postoji samo jedini entitet koji je sretan s ratom. Ukrajina koristi svoje pravo na samoobranu i nitko nam ne može prigovoriti da se mi ne možemo boriti za svoju slobodu i neovisnost. Povelja UN-a uvjetuje dostojanstvo ljudskog života. Mi nismo provocirali ovaj rat. Sudjelovali smo u 88 mirovnih pregovora sve do 24. veljače – poručuje Zelenski.

Dodao je da je Rusiju i Putina strah mirovnih pregovora.

– Boji se svega, kao i pravi agresor. Rusija želi provesti zimu na okupiranom teritoriju. Rusija želi provesti referendum i mobilizaciju. Ovo je rat za život. Trebamo oružje, opremu kako bi oslobodili naš teritorij. Trebamo financijsku pomoć kako bi imali stabilnost sustava.

Komentirao je i ruske zločine u nedavno oslobođenom Izjumu…

– Dok ovdje traje Generalna skupština, u ukrajinskom gradu Izjumu se događa ekshumacija tijela iz masovne grobnice. Žene, djece, muškarci, vojnici i civili. Tamo je muškarac kojeg su kastrirali prije nego su ga ubili. Oni čine masovna ubojstva svugdje. Mi moramo štititi život.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
6.6 ° C
7.2 °
4.9 °
92 %
2.1kmh
100 %
Uto
7 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: