11.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

U Hrvatskoj dosad odobrena tri lijeka za liječenje covida

Pročitajte još:

U Hrvatskoj su za sada odobrena tri lijeka za liječenje oboljelih od covida 19 – Remdesivir, Ronapreve i Regkirona. Pfizer je objavio da su istraživanja pokazala da njegov novi lijek Paxlovid smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za skoro 90 posto, te da pomaže i protiv omikrona. No, Paxlovid kao i još neki testni lijekovi još nije odobren.

Istraživanje je provedeno na više od 2.000 necijepljenih pacijenata s teškim simptomima. “Djeluje tako da sprječava umnažanje samog virusa unutar stanice. Na taj način sprječava širenje virusa. On se pije, odnosno pretpostavljam da će se on osobama preporučiti nekoliko dana od razvoja same kliničke slike, hoće li to biti 5 ili 7 dana to ćemo vidjeti kako će oni preporučiti”, objasnila je Tihana Šlezak, epidemiologinja u HALMED-u za RTL.

Ipak, u Hrvatsku bi već do Nove godine trebao stići jedan lijek. Riječ je o Ronapreveu, koji sadrži protutijela slična onima koja nastaju preboljenjem zaraze ili cijepljenjem. No, nije za kućnu upotrebu. Liječnici ga daju pacijentima nakon pojave simptoma.

“Daje se u obliku infuzije. Pacijent dođe na terapiju, infuzija traje sat vremena, potrebno je još sat vremena da dođe sebi i onda odlazi kući na liječenje. Znači, ne treba bolničko liječenje”, objasnio je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Naručeno je 1800 doza, koje će primiti stariji od 65 godina i kronični bolesnici. “One koje imaju dijabetes, pacijenti s kroničnim bolestima koje oslabljuju imunitet, srčani bolesnici, plućni bolesnici… Sve su to bolesnici koje možemo spasiti od hospitalizacije i težeg oblika bolesti”, tvrdi Puljiz.

Osim Ronaprevea, u Hrvatskoj su odobrena još dva lijeka protiv covida-19: Remdesivir i Reg-Kirona. “Jedan je odobren još prošle godine i to je Remdesivir, jedan antivirusni lijek koji je namijenjen osobama koje su razvile pneumoniju i potreban im je dodatan kisik. Imamo još dva lijeka odobrena ovaj mjesec i oni su namijenjeni pacijentima koji nisu razvili teški oblik”, rekla je Šlezak.

Od listopadu rade na odobrenju lijeka koji se zove molnupiravir. To je antivirusni lijek koji se pije u obliku kapsula. Može se primjenjivati kod odraslih osoba kojima nije potrebna terapija kisikom, a kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti. Iako nije službeno registriran u EU-u, Slovenija ga je odobrila, piše RTL.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.1 ° C
12.6 °
8 °
87 %
2.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
24 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: