10.4 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Uginula Gipsy, ženka ćelavog ibisa koja je od sredine siječnja boravila u Hrvatskoj

Ženka ćelavog ibisa dolutala je u dolinu Neretve prije više od mjesec dana, a takve jedinke u Europi nema od 17. stoljeća. U nedjelju je smrtno stradala, objavili su iz organizacije BIOM koji su obavijestili policiju

Pročitajte još:

Gipsy je u nedjelju ujutro, kao i inače, odletjela na hranjenje na livadu, a 15 minuta kasnije bila je mrtva. Doletjela nam je iz Italije i u protekla tri mjeseca boravila u raznim dijelovima Hrvatske, objavili su nesretnu vijest iz udruge Biom koja se bavi zaštitom prirode.

“Podaci s GPS-a upućuju na to da je smrt bila nagla. Gipsy je u nedjelju ujutro, kao i inače, odletjela na hranjenje na livadu, a 15 minuta kasnije bila je mrtva”, napisali su.

Odmah po dojavi, na teren su izašli pripadnici policijske postaje Metković, udruga Biom te djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Veterinarski inspektor je pregledao uginulu pticu i na njoj nije našao tragove nasilne smrti, javlja Dubrovački vjesnik. Još se treba utvrditi točan uzrok smrti, no pretpostavka je da se Gipsy otrovala pesticidom koji se koristi u poljoprivredi ili da je uginula od neke ptičje bolesti.

Podsjetimo, ženka ćelavog ibisa nalazila se na području doline rijeke Neretve od siječnja. Nakon što je odletjela s Brača, nakratko se zadržala na Hvaru, a potom je krenula prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Slijetala je na balkone i prozore te se nije bojala kontakta s ljudima.

Gipsy se izlegla u zoološkom vrtu Rosegg u Austriji 2018. i pripadala je koloniji u Überlingenu u Njemačkoj. U Hrvatsku doletjela iz Italije. Ćelavi ibis je regionalno izumrla vrsta. U Hrvatskoj, ali i u ostatku Europe nema ih od 18. stoljeća.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
10.4 ° C
12.8 °
7.1 °
70 %
2.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: