5.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Ugostitelje razljutila Plenkovićeva najava: Tužit će Hrvatsku zbog lockdowna i mjera: ‘Sve ide na DORH, ovo je diskriminacija!’

Pročitajte još:

Loše vijesti za one koji koriste COVID potpore za očuvanje radnih mjesta. Za većinu se ukidaju, odnosno vlada će ih davati jedino za najpogođenije sektore i to, ni manje ni više, samo onima koji se cijepe. Reagirali su odmah i poslodavci i poduzetnici i sindikati!

Marina je vlasnica kafića u Puli. Promet je, kaže, na 50 posto 2019. godine i bez potpora morala bi staviti ključ u bravu. Strahuje od najave premijera da se za većinu potpore – ukidaju.

Poduzetnici pogođeni koronakrizom od četvrtka više nemaju pravo na potpore od 2000 do 4000 kuna po radniku, niti pravo na nadoknadu fiksnih troškova. Ubuduće, najavio je premijer Andrej Plenković, radnici koji nisu cijepljeni neće imati pravo ni na kakvu državnu potporu.

“Mi smatramo da bi bilo fer, ako država u krizi osigura cjepivo, ako osigura plaće za normalno funkcioniranje cijelog sustava, da svatko da svoj mali doprinos. Ako će biti korisnik naknade za očuvanje radnih mjesta, onda bi bilo dobro da se taj cijepi”, poručio je premijer ne otkrivši pritom detalje kako će povezati državne potpore i cijepljenje.

Poduzetnici tvrde da je to protuustavno.

”Jedna vrlo opasna izjava jer zadire u osnovna ljudska prava. Ljudi se pitaju ok, tko se treba cijepiti? Jel’ se treba cijepiti vlasnik, direktor, ministar ili svi zaposleni”, objašnjava Dražen Orešćanin iz Glasa poduzetnika.

No, podupiru vladinu odluku za 150 milijuna kuna zajmova koje su tražili još prije devet mjeseci. Udruga poslodavaca pak traži da se potpore nastave dok se situacija ne normalizira.

”Ono što je izuzetno važno iz razloga optimalnog planiranja poslovnih aktivnosti uključujući održavanje radnih mjesta je da se mjere kreiraju za barem buduće polugodišnje razdoblje”, izjasnili su se iz HUP-a.

Vlada je pak za opciju – prilagođavanja u hodu. Kažu situacija na tržištu rada nije tako loša, naprotiv. Premijer Plenković rekao je da su u krizi djelovali odgovorno, brzo i učinkovito, a sada je na redu faza kreiranja radnih mjesta.

”Smatramo da smo tržište rada stabilizirali dapače imamo 54.000 više zaposlenih nego prošle godine u isto vrijeme, imamo 4.000 više zaposlenih nego 2019.”, rekao je ministar rada, Josip Aladrović.

Pompozno najavljena faza kreiranja novih radnih mjesta u prijevodu znači poziv građanima na korištenje mogućnosti HZZ-a za proširenje poslovanja, samozapošljavanje ili pripravništvo. Nude se subvencije od 2000 do 130.000 kuna.

”Da bi uopće bilo potrebe za otvaranjem radnih mjesta, na drugoj strani treba biti povećana potražnja. Vjerujem da će poslodavci i dalje biti i dalje krajnje oprezni pri pokretanju poslova ili otvaranju novih radnih mjesta u jednoj potpunoj neizvjesnosti događanja na jesen, hoće li se samo gospodarstvo morati ponovno zatvarati”, komentirao je Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Dosadašnje zatvaranje bilo je skupo! Na potpore i doprinose Vlada je utrošila 17 milijardi kuna. To je osam Peljeških mostova ili pet mjeseci mirovina ili plaća i dodataka zaposlenih u državnom sektoru.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
6.6 ° C
7.2 °
5.1 °
90 %
0.5kmh
75 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
26 °
Uto
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: