9.2 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

ŽENE PROSVJEDUJU U KABULU! Kaotične snimke iz Kabula izašle na ulice i suprotstavile se Talibanima: ‘Nismo žene 90-ih’

Pročitajte još:

Tijekom prosvjeda za prava žena na jednakost u Kabulu u subotu izbili su sukobi u kojima ima ozlijeđenih, prema snimkama lokalnih TV postaja koje prikazuju kaotične scene.

Najmanje jedna osoba je ozlijeđena, sudeći po videu koji je objavio jedan od novinara, a prikazuje ženu kojoj iz rane na glavi curi krv.

Afganistanske žene već dva dana prosvjeduju u glavnome gradu, koji je pod kontrolom talibana, zahtijevajući ženska prava, jednakost, pravdu i demokraciju.

“Mi nismo žene devedesetih”
Aktivistice su u subotu u blizini afganistanske predsjedničke palače prosvjedovale noseći transparent na kojem je pisalo “Mi nismo žene devedesetih”.

Na snimkama se vidi kako desetak i više žena ulazi u sukob s afganistanskim snagama sigurnosti. Neke od njih su kašljale zbog čega neki mediji pretpostavljaju kako je na njih bačen suzavac.

Neke od prosvjednica tvrda da su ih talibani istukli.

Na društvenim mrežama objavljene su snimke koje prikazuju desetak i više žena kako se suprotstavljaju naoružanim talibanskim snagama sigurnosti. Neke od žena su kašljale, pa se pretpostavlja da su talibani koristili suzavac, a neke od prosvjednica tvrde da su pretučene.

“Čini se da građanski i politički prosvjedi više nisu dopušteni”, napisao je na Twitteru afganistanski novinar Zaki Daryabi koji je objavio video.

Talibani su naveli da će poštovati prava žena u okviru svoje interpretacije islamskog učenja.

Visoki talibanski vođa, Shir Mohamad Abas Stanekzai, rekao je u utorak za BBC da ne misli da će žene biti imenovane na visoke položaje u novoj vladi, no da će one imati određenu ulogu.

Kada su talibani posljednji put bili na vlasti, u devedesetima, žene su se morale potpuno pokrivati burkom i nije im bilo dopušteno da se kreću izvan kuće bez pratnje muškog člana obitelji.

Uz to djevojčicama nije bilo dopušteno školovanje, a ženama zapošljavanje.

Na jednoj snimci vidi se kako su talibani megafonom pokušali rastjerati žene, ali su one uspjele oduzeti megafon.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
8.8 ° C
9.4 °
7.8 °
83 %
1.5kmh
75 %
Sri
9 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: