10.5 C
Zagreb
Petak, 23 veljače, 2024

Najstrože čuvana tajna Jugoslavije: Pogledajte gdje se Tito planirao sakriti u slučaju rata!

Bunker je sagrađen kao sklonište za predsjednika Tita, njegovu obitelj i bliže suradnike u slučaju atomskog rata

Pročitajte još:

Banjalučka blogerica Željka objavila je prije nekoliko dana vrlo zanimljiv video, kratak prikaz Titova bunkera u Konjicu, mjesta koje rado opisuju kao strogo čuvanu tajnu pokojne Jugoslavije.

Javnost je za bunker saznala tek 2000. godine, a sagrađen je kako bi se Tito imao kamo skloniti u slučaju da dođe do nuklearnog incidenta tijekom Hladnog rata.

Tako piše na službenoj stranici tog mjesta, a na kojoj je istaknuto i sljedeće:

“Planina Zlatar desetinama godina čuvala je najveću državnu vojnu tajnu bivše SFRJ. Po službenoj dužnosti, samo četiri komandanta su znala za postojanje bunkera, a radnici su pažljivo birani i od njih se tražilo da potpišu Ugovor o šutnji.

Gledajući taj bunker izvana, čovjek bi rekao da se na tom mjestu nalaze samo tri obične kuće okružene prirodom. Međutim, te tri kuće su više od 50 godina skrivale tajnu o najvećem vojnom objektu, trećem po značaju u bivšoj SFRJ.

Bunker je sagrađen kao sklonište za predsjednika Tita, njegovu obitelj i bliže suradnike u slučaju atomskog rata. Također, planirano je i da funkcionira kao središte vojnih operacija.

Objekt inače podsjeća na labirint, a stotinu prostorija trebalo je osigurati nesmetan život 350 ljudi iz vojnog i političkog života u razdoblju od šest mjeseci”, također je navedeno na stranici.

Inače, vrijedi čuti i fantastičnu reportažu Roberta Dacešina u nastavku članka, priču o tome kako je Jugoslavenska narodna armija smjerala unišiti objekt 1992. godine, odnosno kako su dvojica vojnika sabotirala naredbu generala Milutina Kukanjca.

Bunker je danas otvoren za građanstvo i moguće ga je posjetiti po cijeni od 75 kuna.

@whitepearltravel Ovo je najveća vojna tajna i treći najskuplji projekat bivše Jugoslavije 🤫 #bosnaihercegovina #bosniaandherzegovina #titovbunker #konjic #tajna #travel #travelblogger ♬ Military – Florews

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Na futsal utakmici u Rijeci Armada pjevala “umri Livaja”

Užasne smo povike već više puta slušali na riječkom području što se tiče Marka Livaje (30), ali sve je...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.8 ° C
11.6 °
8.7 °
63 %
1.5kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
12 °
Pon
14 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9243
GBP
1,1696
CHF
1,0484
CNY
0,1285
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: