4 C
Zagreb
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Upozorenje znanstvenika: Zemlja zadržava dvostruko više topline nego prije 15 godina

ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU:

Pročitajte još:

Zemlja danas zadržava dvostruko više topline nego prije 15 godina, otkrilo je najnovije istraživanje NASA-inog projekta CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System), piše space.com. Istraživanje pod nazivom Satellite and Ocean Data Reveal Marked Increase in Earth’s Heating Rate objavljeno je u časopisu Geophysical Research Letters.

Znanstvenik je istaknuo da brzina zarobljavanja topline pokazuje veliku energetsku neravnotežu te da se mogu očekivati ozbiljne klimatske promjene poput ubrzanog rasta temperatura i porasta razine mora.

Znanstvenici su analizirali podatke NASA-inog projekta CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System), koji prikuplja informacije s nekoliko satelita u orbiti i mjeri koliko energije naš planet apsorbira u obliku sunčeve svjetlosti te koliko od toga emitira natrag u svemir u obliku infracrvenog zračenja.

Razlika između dolazne i odlazne energije naziva se energetska neravnoteža, a studija je pokazala da se u razdoblju između 2005. i 2019. ta neravnoteža udvostručila u odnosu na prijašnje godine, piše Space.com.

Stručnjaci su također koristili podatke iz Arga, međunarodne mreže senzora postavljenih po svim svjetskim oceanima, koji mjere brzinu njihova zagrijavanja.

– Dva neovisna načina na koja se mogu mjeriti promjene u Zemljinoj energetskoj neravnoteži pokazuju slične rezultate. Uočeni trendovi su u određenom smislu poprilično alarmantni – rekao je atmosferski znanstvenik Norman Loeb, vodeći autor novog istraživanja i voditelj projekta CERES.

Zaključili su da je povećano zagrijavanje rezultat prirodnih procesa i ljudskih aktivnosti, poput primjera povećane koncentracije stakleničkih plinova, ugljikovog dioksida i metana u Zemljinoj atmosferi, koji zadržavaju veću količinu topline. Led se zatim topi te uzrokuje manju refleksiju dolazne energije sa zemljine površine.

No stručnjaci su otkrili da zagrijavanju doprinosi i prirodni ponavljajući obrazac naziva Tihooceanska dekadna oscilacija (PDO). PDO uzrokuje redovite fluktuacije temperature Tihog oceana, pri čemu tijekom deset godina njegovi zapadni dijelovi postaju hladniji, a istočni topliji, pa se sljedeće desetljeće situacija obrne. 2014. godine je počela neobično intenzivna faza PDO-a koja je uzrokovala smanjeno stvaranje oblaka nad oceanom, a što je pak rezultiralo povećanom apsorpcijom dolazne energije.

“Vjerojatno se radi o kombinaciji antropogene aktivnosti i unutarnje varijabilnosti”, rekao je Loeb referirajući se na učinke koje imaju ljudska aktivnost i prirodne varijacije u ponašanju ekosustava planeta.

Loeb dodaje da, iako studija obuhvaća samo relativno kratko vremensko razdoblje, brzina zarobljavanja topline pokazuje kako je naš planet u većoj energetskoj neravnoteži nego što se prije mislilo i da se stoga mogu očekivati ozbiljnije klimatske promjene poput ubrzanog rasta temperatura i porasta razine more.

Istraživanje naslova Satellite and Ocean Data Reveal Marked Increase in Earth’s Heating Rate objavljeno je u časopisu Geophysical Research Letters.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Zvezdaš iz Knina i igrač koji često spominje Oluju:’Nitko ne smije kritizirati Srbiju’

Miloš Degenek defenzivac je Australije rođen u srpskoj obitelji u Kninu 1994. S obitelji je napustio grad tijekom Oluje...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
4.4 ° C
4.9 °
3.1 °
92 %
0.5kmh
100 %
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
5 °
Čet
4 °
Pet
5 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5791
USD
7,1634
GBP
8,8381
CHF
7,6649
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: