18.4 C
Zagreb
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Banožić predlagao vraćanje vojnog roka: ‘To trenutačno nije prioritet, ali…’

Pročitajte još:

Ovom nabavom osiguravamo zaštitu hrvatskoga suvereniteta, a nacionalnu sigurnost podižemo na znatno višu razinu, kaže ministar

Ministar obrane Mario Banožić vrlo je zadovoljan time što je Hrvatska odlučila nabaviti nove borbene zrakoplove. U ovim izazovnim vremenima, kaže, Republika Hrvatska odlučila je razvijati vlastite sposobnosti zaštite i nadzora zračnog prostora te ući u postupak odabira višenamjenskoga borbenog aviona. I upravo na tridesetu obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske, 28. svibnja 2021., Vlada je – podsjeća ministar – donijela povijesnu odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona za Hrvatsku vojsku i odabrala francuski Rafale.

“Ta nabava je najveći korak u razvoju sposobnosti od devedesetih godina i najveća investicija u Oružanim snagama Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvu obrane, koja će značajno pridonijeti nacionalnoj sigurnosti i multiplicirati borbenu moć Hrvatske”, rekao je Banožić u razgovoru za Novi list.

Na vojsku i obranu mnogi gledaju isključivo kao na trošak. Evo što Banožić misli o tome.

“Sloboda nema cijenu”

“Ulaganje u obranu definitivno nije trošak. To je investiranje u sigurnost i slobodu. Naš narod uvjerio se mnogo puta kako sloboda nema cijenu. Nažalost, u to smo se uvjerili i tijekom Domovinskog rata. Životi naših poginulih hrvatskih branitelja i građana te traume ratnih razaranja ne mogu se nadoknaditi novcem. Ulažemo u Hrvatsku vojsku i hrvatske vojnike kako više nikada ne bismo prolazili ono što smo prošli u Domovinskom ratu. Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj se razvila obrambena industrija koja danas, sa svojim proizvodima, spada u sam vrh svjetske proizvodnje”, rekao je Banožić pa dodao:

“Ponosni smo na to što je hrvatski vojnik danas u potpunosti opremljen naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača. Na taj način ulažemo u hrvatske tvrtke, ali im korištenjem njihovih proizvoda otvaramo i neka nova tržišta diljem svijeta. Iluzorno bi bilo očekivati da naša industrija proizvodi primjerice borbene avione, ali zato, s obzirom na našu pomorsku tradiciju, proizvodimo moderne i kvalitetne obalne ophodne brodove. Trenutačno se rade četiri broda za potrebe Hrvatske ratne mornarice, a nadam se da će i druge zemlje biti zainteresirane za ovaj brod koji je u potpunosti dizajniran i izrađen u Brodosplitu”. zaključio je.

O vojnom roku…

Na pitanje može li Hrvatska, kao mala zemlja s nevelikim brojem stanovnika, dugoročno dopustiti sebi da nema obavezno služenje vojnog roka, odgovorio je:
“U Ministarstvu obrane trenutačno smo usmjereni isključivo na dragovoljno služenje vojnog roka. Hrvatska je do 2007. imala obvezni vojni rok, a nakon toga smo prešli na dragovoljno vojno osposobljavanje. Obvezni vojni rok kakav poznajemo zasigurno je stvar prošlosti. Postoje razni modeli koji bi bili usmjereni na podizanje sigurnosne kulture naših mladih sugrađana i vjerujem kako bi ih naši građani dobro prihvatili. No to ćemo ostaviti za neko drugo vrijeme. Trenutačno smo usmjereni na dragovoljno služenje i privlačenje većeg broja mladih u sustav obrane”, zaključio je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
18.4 ° C
18.8 °
16.5 °
72 %
4.6kmh
20 %
Čet
22 °
Pet
16 °
Sub
17 °
Ned
22 °
Pon
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9330
GBP
1,1691
CHF
1,0230
CNY
0,1289
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: