fbpx
14.9 C
Zagreb
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Stručnjaci upozoravaju: Povlači se sve više proizvoda koji sadrže ovaj sastojak!

Pročitajte još:

Prema podacima navedenim na ECHA web stranicama (European Chemicals Agency) etilen oksid je dopušten za primjenu kao biocid.

Mnogi su primijetili da se u posljednje vrijeme s polica trgovina povlači sve više proizvoda, a najveći broj njih sadrži otrovan sastojak, pesticid etilen oksid. Najčešće je riječ o proizvodima iz Indije, poput sjemenki sezama ili gotovim proizvodima koje sadrže sezam, poput krekera, grickalica, smjesa za kruh te namaza. I baš ovih dana zabranjena je prodaja Psyllium praha koji je stigao iz Sjedinjenih Država, ali sirovine su upravo iz Indije.

Što se događa, kako se to planira riješiti, ali i što je uopće etilen oksid te zašto je štetan, portal Zagreb info upitao je stručnjake iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a evo što su im oni odgovorili.

Kolika količina etilen oksida u organizmu je štetna?

Etilen oksid, kao aktivna tvar sredstva za zaštitu bilja, nije odobren za primjenu u Europskoj uniji niti u Republici Hrvatskoj. Odobrenje za sredstva za zaštitu bilja koja sadržavaju etilen oksid ukinuto je Uredbom Komisije (EU) 2015/868. Toksikološke referentne vrijednosti prihvatljivoga dnevnog unosa (ADI) i akutne referentne doze (ARfD) nisu definirane na europskoj razini. Prilikom procjene rizika za potrošače, unos ostataka putem hrane uspoređuje se s toksikološkim referentnim vrijednostima. Određena vrsta hrane smatra se sigurnom za potrošača ako procijenjeni unos štetne tvari ne prelazi ADI, odnosno ARfD vrijednost. U ovom slučaju, kada etilen oksid nije odobren na EU razini, a referentne vrijednosti nisu definirane, nije moguće provesti procjenu rizika za potrošače.
Odnosno, ne može se sa sigurnošću tvrditi koja količina etilen oksida u organizmu štetna, bez toksikoloških referentnih vrijednosti koje se definiraju na temelju istraživačkih/znanstvenih studija.

Prema podacima navedenim na ECHA web stranicama (European Chemicals Agency) etilen oksid je dopušten za primjenu kao biocid. U obliku plina koristi se za industrijsku sterilizaciju medicinskih uređaja, koji se drugačije ne mogu sterilizirati. U Europskoj uniji nije dozvoljen za primjenu na hrani ni za dezinfekciju skladišta prehrambenih proizvoda.

Etilen oksid je visoko reaktivni plin koji je opasan za zdravlje ljudi. Razvrstan je kao mutagen 1B kategorije, kancerogena tvar 1B kategorije i reproduktivno toksična tvar
1B kategorije. Toksičan je ako se proguta i otrovan ako se udiše, izaziva iritaciju dišnog sustava, može izazvati pospanost ili vrtoglavicu. Etilen oksid nagriza kožu i uzrokuje teško oštećenje oka. Uz to, etilen oksid uzrokuje štetne učinke na plodnost. Etilen oksid također uzrokuje oštećenje živčanog sustava nakon produljenog ili ponavljanog izlaganja.

Većina navedenog odnosi se na izloženost tijekom/nakon primjene plina etilen oksida. Ono što je u ovom slučaju, unosa putem hrane, bitno je njegov dugoročni (kronični) utjecaj.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

SKANDAL NA DERBIJU EURA: Zamalo tragedija na utakmici Njemačke, nespretni padobranac mogao teško nastradati

Nevjerojatna scena prije početka utakmice između Francuske i Njemačke - čovjek s padobranom sletio je na teren! Svi su čekali...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.3 ° C
21.6 °
17.7 °
68 %
2.1kmh
0 %
Sri
30 °
Čet
30 °
Pet
32 °
Sub
32 °
Ned
34 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,4895
USD
6,1766
GBP
8,6984
CHF
6,8705
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: