24.8 C
Zagreb
Subota, 18 svibnja, 2024

Hrvati i Srbi okupirali ulice Szegeda: ‘Napokon da i mi ovako zajedno navijamo…’

Pročitajte još:

Navijači iz Hrvatske i Srbije prije utakmice su se družili na ulicama Szegeda, gdje su se fotografirali zajedno sa zastavama i svim ostalim obilježjima.

Policija na svakih 100 metara, kombiji, prijetnje, tučnjave, suzavci, baklje, neredi…. Sve je to bilo najavljeno, organizatori su je najavili kao susret najvišeg rizika, u kojem se očekuju “problemi uoči, za vrijeme i nakon utakmice”. No od svega navedenog, nismo vidjeli ništa. Osim policije na svakih 100 metara. Scene iz Szegeda bile su kakve priželjkujemo godinama. Sportsko navijanje, bez nasilja, tučnjava i ostalog “backgrounda” koji ide uz utakmice Hrvatske i Srbije.

– Ovdje nitko nije normalan, nije normalan, nije normalan – pjevali su hrvatski i srpski navijači u centru Szegeda.

Hrvati su bili zagrnuti srpskom, Srbi hrvatskom zastavom. Točio se gemišt, obrazi su bili malo rumeni, ali pjesma nije prestajala. Policija, samo nekoliko metara dalje, bila je pripremljena na sve, osim, valjda, na zajedničku pjesmu.

pxl 150122 91486875 TPXe9ZY
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Napokon da dočekamo i to da drugarski, komšijski, zajedno navijamo, fer, pa ‘ko pobedi – pričalo nam je društvo iz Kragujevca, dok im su im hrvatski kolege iz Koprivnice nadolijevali polupraznu plastičnu čašu.

pxl 150122 91486867 Og7qQfR
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Led nije bio potreban, temperatura od dva stupnja bila je idealna za rashlađeni gemišt.

Priča iz Szegeda dokaz je, barem se nadamo, da je neko ludo vrijeme susjedske mržnje i nasilja ostalo zakopano u ropotarnici povijesti, da se može navijati za vlastitu reprezentaciju i bez mržnje prema protivniku.

– Stigli smo iz Koprivnice, upoznali smo društvo iz Kraljeva i Kragujevca i zajedno smo proveli dan. Čak nas je i policija čudno gledala, ali ne znam što je tu čudno – priča društvo iz Koprivnice.

A onda je opet krenulo.

– Ovdje nitko nije normalan, nije normalan…

Upravo suprotno. Ovo je poslije dugo vremena nešto normalno, ovo su scene kakve bismo voljeli vidjeti na svim utakmicama visokog rizika. Pjesma umjesto nasilja, poziv na fer i korektno navijanje umjesto poziva na linč. Dokaz da sport može spajati, a ne razdvajati. I da utakmice Hrvatske i Srbije mogu biti festival korektnosti.

– Dajte fotkajte nas i komšije, neka vide da se može navijati i bez razbijanja – stigla je zamolba društva iz Koprivnice.

pxl 150122 91486874
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Komšije ili susjedi, ponijeli su se upravo tako. Komšijski. Susjedski. I mađarskim specijalcima priskrbili nikad lakšu dnevnicu. Pendreci, gas maske i gumeni meci ostali su u “futrolama”, tamo gdje je, barem kad su u utakmice Hrvatske i Srbije u pitanju, bilo nezamislivo.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
26.5 ° C
27.2 °
24.3 °
34 %
2.1kmh
0 %
Sub
24 °
Ned
26 °
Pon
25 °
Uto
22 °
Sri
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9268
GBP
1,1629
CHF
1,0228
CNY
0,1281
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: