14.5 C
Zagreb
Srijeda, 8 svibnja, 2024

Hrvatska u sjajnoj situaciji pred posljednje kolo, a Majerov gol na kraju može biti presudan…

Pročitajte još:

Veličanstvenom izvedbom Hrvatske u susretu protiv Kanade naša se reprezentacija pred posljednje kolo Svjetskog prvenstva u Katru nalazi u sjajnoj situaciji.

Hrvatska je skočila na prvo mjesto skupine uz gol-razliku +3, što je situacija iz koje je vrlo lako gledati kalkulacije posljednjeg kola.

Ukratko, Vatreni su u situaciji u kojoj ovise samo o sebi, a postoji čak i situacija uz koju bi i eventualnim porazom od Belgije izborili drugi krug. Naravno, to je situacija koju ne želimo, ali svakako je vrijedi spomenuti.

No idemo redom.

Prije svega, podsjetnik na Fifina pravila! Dakle, ako dvije ili više momčadi završe bodovno izjednačene, gleda se ukupna gol-razlika, pa više postignutih golova, a tek je treći kriterij međusobna utakmica. Dok su posljednji kriterij, ako sve bude izjednačeno, fair play bodovi, odnosno u prednosti je momčad koja dobije manje kartona. A ako je i to izjednačeno, Fifa izvlači sretnog prolaznika u drugi krug.

Hrvatska i Maroko imaju po četiri boda, Belgija tri, Kanada nula. Ako Hrvatska u četvrtak pobijedi Belgiju, u osminu finala će skupa s Marokancima, a ovisno o ishodu okršaja Maroka i Kanade, to može biti s prvog mjesta. Ako Maroko ne pobijedi, “vatreni” su prvi, a ako i Marokanci budu slavili, odlučivat će gol razlika. Zasad je Hrvatska u prednosti za jedan gol.

Ako “vatreni” remiziraju s Belgijcima, također će proći skupinu, ali s prvog mjesta jedino ako Maroko ne pobijedi Kanadu. I remi i pobjeda Kanađana ostavljaju Hrvate na vrhu.

A ako naši izgube od Belgije, spasiti ih može samo pobjeda Kanade nad Marokom, i to u slučaju da Hrvatska ne izgubi sa za dva gola većom razlikom nego Maroko. Dakle, u tom bi nas slučaju spasiti mogla samo gol razlika. No, ako i Hrvatska i Maroko izgube sa, recimo, 1-0, “vatreni” će proći u nokaut fazu.

Dakle, da rezimiramo: Hrvatska će ući u osminu finala pobjedom ili remijem s Belgijom, a može proći i u slučaju poraza.

No, prvo mjesto u skupini vodi na lakšeg suparnika u osmini finala, ali i lakši dio ždrijeba. Jer drugo mjesto znači pobjednik skupine E pa u četvrtfinalu vjerojatno Brazil. I zbog toga je Majerov gol u samoj završnici bio jako važan, da Hrvatska ima barem za taj gol prednost ispred Maroka uoči raspleta u četvrtak.

Ali ovakvom igrom i ovakvim gardom Hrvatska uopće ne treba strahovati od Belgije. Pa ni Španjolske i Brazila!

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
14.5 ° C
14.9 °
13.8 °
95 %
1kmh
20 %
Sri
17 °
Čet
18 °
Pet
22 °
Sub
23 °
Ned
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9310
GBP
1,1627
CHF
1,0241
CNY
0,1289
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: