18 C
Zagreb
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Dalić najavio Brazil: ‘Brazilci su zastrašujući, a ništa me ne pitajte o našoj igri’

Pročitajte još:

Dan nakon proslaska u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić izašao je pred novinare kako bi se još jednom osvrnuo na Japan te progovorio o susretu s Brazilom, suparnikom u borbi za polufinale Mundijala.

Odmah na početku pitali su ga kakva je bila noć.

– Lijepo je jutro, biti među osam na svijetu, zaista sjajno, zasluženo izboreno. Proslavili smo malo nakon povratka u hotel, svatko na svoj način. Nisam stigao pogledati utakmicu, zaspao sam, bio sam umoran i iscrpljen. Ne treba mi posebna analiza, Hrvatska je igrala dobro, onako kako je trebala igrati. Prvo poluvrijeme nametnuli smo svoj stil igre prvih pola sata i ušli u bespotrebnu nervozu s par grešaka i doveli protivnika u bolje stanje i kasnije smo se popravili.

Zamjene?

– Kad se prođe, sve je super. Mi smo na klupi razgovarali, htjeli pametno odlučivati, ne raditi greške, pogotovo u zamjena jer je očito bilo da idemo u produžetke, da sačuvamo energiju. I Luka i Kova su trebali izaći, uveli smo igrače za penale. Nisam Budimira zamijenio jer je bio loš, ušao je kako bismo bili opasniji na skoku, nego zato što sam s Livajom htio dobiti u završnici utakmice dok je Japan pao. Znam da taj potez nije popularan. Njemačka i Španjolska igrale su s pasom i nisu uspjele, mi smo išli drugačije i tako stvarali problem. Očito je to bio način kako doći do ravnoteže. I jučer smo istrčali četiri kilometra više od protivnika.

Ide drugačija utakmica u kojoj protivnik želi igrati, a pritisak nije na nama.

“Brazil je najmoćnija reprezentacija na SP-u. Kad vidite njihove igrače i širinu, to je zaista zastrašujuće. Pred nama je težak zadatak. Dat ćemo sve od sebe i nećemo se predati. Trebat će utakmicu jako dobro pripremiti, ali nemamo se čega bojati. Moramo ući u utakmicu s puno vjere i samopouzdanja, uživati u nogometu. Izvući Brazil, to je to. Možda je prerano, bolje bi bilo da je finale. Brazil je favorit, ali nećemo se predati. Pokušat ćemo se dobro pripremiti i odmoriti, dati maksimum i suprotstaviti se igrom. Oni nisu reprezentacija koja trpi tuđi posjed”, istaknuo je.

Smjena generacija
Koliko za momčadski duh znači da su utakmicu s Japanom završila šestorica igrača koji nisu bili starteri?

“Rekao sam igračima da im je ovo šansa da uđu u povijest. Osamnaest je novih igrača. Ovo je nova generacija hrvatskog nogometa. nije zahvalno uspoređivati onu i ovu generaciju. Njihovo vrijeme tek dolazi. Ovo će im biti jako dobar poticaj. Skidam im kapu i čestitam što su ušli među osam na svijet”, poručio je.

O napadačima
Uslijedilo je pitanje o napadačima.

“Vidjet ćemo što i kako. Svi su dobili prigodu jer nemam toga koji je broj jedan. Nema više napadača Atletica Madrida i Juventusa, nego Hajduka, Dinama i Osasune, dečki su kvalitetni i nije pošteno secirati igru. Nemojte secirati igru. Ovo nije umjetničko klizanje nego borba za rezultat. Hrvatska ga je napravila. Nije bitno je li zabio gol, borio se i trudio i dao sve od sebe. Čestitam im i moj respekt prema svima njima. Vidjet ćemo što će biti za Brazil”, kazao je.

Perišić je postao Hrvat s najviše golova na velikim natjecanjima.

“Često se komentira da se čeka Ivan Perišić, no on se uvijek dočeka. Uvijek zabije. Presudne golove je dao, kao i Kramarić. Kad mislite da ne može, onda se Perišić ukaže. Zabije iz nemoguće situacije. Jako je važan igrač. Drago mi je za njega da je postao najbolji strijelac Hrvatske na velikim natjecanjima”, poručio je Dalić.

– U zadnje vrijeme pokazali smo karakter i mentalitet. Možda se stalno govorilo o Hrvatskoj kao reprezentaciji koja ima kvalitetu, vic u igri, tehniku. A uvijek je falio mentalitet da se vraćamo kad gubimo, ali zadnjih nekoliko utakmica na SP-a smo se vratili, nismo odustajali. Pokazujemo volju i energiju, to je odlika igrača i stožera, imamo isti cilj, napraviti nešto za našu domovinu i to pretačemo u nogomet. Igrati za klubove je pitanje prestiža, a za reprezentaciju domoljublja, emocija, ponosa. Protiv Engleske smo pokazali i kvalitetu i karakter. Možda jučer nije bila ta kvaliteta, ali je energija. Fascinantan je podatak da smo u 11 utakmica SP-a izgubili samo finale s Francuskom. Znači, SP-a, ne turnira mjesnih zajednica. Jednu utakmicu! To pokazuje karakter i ono što radimo. Mogu samo biti ponosan na to.

Ovo bi mogao biti zadnji SP za puno igrača. Kako vidite budućnost reprezentacije?

– Imamo novu generaciju igrača koja tek treba nešto napraviti, dobro je da odrastaju i igraju uz ove igrače, Modrića, Perišića, Brozovića, Kovačića jer puno mogu učiti uz njih. Uvijek smo imali talente, ali smo relativno mala zemlja pa nemamo količinu igrača i rezultat nam pati. Bili smo treći pa drugi na svijetu nakon 20 godina, uvijek se pojavi generacija i ne strahujem za budućnost. Generacija iz Rusije je igrala 10 godina skupa i imala uspone i padove pa se poklopilo prije četiri godine. Daj Bože da zadržimo konkurentnost koju imamo sad. Vas je 250 milijuna, a nas četiri, kao da smo predgrađe nekog vašeg grada!

‘Nije 50-50, ali nismo ni autsajderi’
Kako biste ocijenili šanse?

– Brazil je favorit, da se ne lažemo. Imaju samopouzdanje i atmosferu, vrhunske igrače, vratio im se Neymar. Sjajna reprezentacija, ali možemo im se suprotstaviti, moramo pametno odabrati taktiku. Ići u nadigravanje s njima nije pametno, napravit ćemo skauting, razgovarati s igračima. Nije utakmica 50-50, ali nismo ni autsajderi. Potrudit ćemo se da budemo dobri.

Jesu li penali stvar sreće ili treninga? Njemačka je od 18 penala na SP-ima zabila svih 18.

– Sreća je bitna u svemu. Ali ne možeš biti sretan i biti drugi ili među osam na svijetu. Bitna je mentalna snaga, odlučnost i snaga igrača. Jučer je došao Vlašić “Hoću prvi pucati”, preuzeo je odgovornost. Možda oni nisu bili planirani, tu su Luka, Brozović, Perišić i to je još ojačalo samopouzdanje. Dan prije smo radili penale na treningu gdje je Livaković sjajno obranio četiri pet udaraca pa mi je to ulilo vjeru. Dakle, nije sreća, nego mentalna snaga, znanje, čvrstina. Ima i malo sreće, ali više je ovo drugo.

‘Moramo preslikati igru Švicarske’
Mediji puno hvale Gvardiola. Kako ga vidite?

– Neću govoriti o Jošku Gvardiolu, govorit ću o hrvatskoj reprezentaciji i timu. On ima 20 godina i on je najbolji stoper na svijetu, među najboljima. Želim mu da tako nastavi i tako se ponaša, pametno i inteligentno razmišlja. Nemojte se ljutiti, ali neću govoriti o pojedincima, nego o hrvatskoj reprezentaciji.

Tko je igrao najbolje od protivnika Brazila?

– Pratio sam svaku, pa i ovu jučer jedan dio. Švicarska je imala najbolju taktiku i najbolje se suprotstavila, a Srbija prvo poluvrijeme do prvog gola. Švicarci su bili najkompaktniji i pružili najbolji otpor. OK, Kamerun je pobijedio, ali Brazil je igrao s drugom momčadi. Mi moramo preslikati igru Švicarske.

‘Svi koji su mislili da su iznad Hrvatske više nisu s nama’
Kako je izgledala fešta?

– Jedan od naših razloga što smo ušli među osam i što smo tu je obiteljska atmosfera, zajedništvo i povjerenje koje je ogromno. Hrvatska je sigurno jedna od najuređenijih reprezentacija po svemu, izjavama, ophođenju, fair playu. Kod nas nema nikakvih trzavica, incidenata. Imamo mi interne kazne, ali nijedna nije izvršena. Htio bih zahvaliti igračima koji nisu igrali ni minute. A kad ti on grinta, povuče ti dva-tri igrača, a toga kod nas nema. Imam stožer koji je pogođen milijun posto i koji ih zna milijun posto, koji zna sve njihove tajne, mi to rješavamo u sekundi. Živimo tu kao obitelj, tu smo 20-ak dana, u Rusiji smo bili 52 dana i to me veseli. Svi koji su mislili da su iznad Hrvatske nisu s nama. Ostala je momčad, znaju da to moraju poštovati. Sreća je, mogu biti ponosan i sretan. Rekao sam da su ušli u povijest, kao što su i oni u Rusiji. Ući među osam: Engleska, Nizozemska, Argentina, Francuska, Brazil, Hrvatska… Kakva pitanja? Ma dajte, molim vas… Belgija doma, Danska doma, Urugvaj doma…

Brazil je ispadao od europskih momčadi na SP-ima od 2002. Hoćemo li nastaviti niz?

– Brazil je zaista moćna reprezentacija koja je daleko najjača na SP-u po izboru igrača i svemu, ali nećemo se predati. Možemo samo uživati u utakmici.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
pljusak slabog intenziteta
18 ° C
18.8 °
15.1 °
63 %
8.2kmh
20 %
Čet
18 °
Pet
16 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9332
GBP
1,1680
CHF
1,0234
CNY
0,1289
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: