11.6 C
Zagreb
Subota, 4 svibnja, 2024

Dalić se obratio javnosti nakon velike pobjede: Ovo je najveća reprezentacija Hrvatske ikad!

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije dan nakon pobjede nad Nizozemskom (4:2) i plasmanom u finale Lige nacija, gdje će vatreni odmjeriti snage s pobjednikom drugog polufinala koje Italija i Španjolska igraju u četvrtak navečer.

Pročitajte još:

“Potrošili smo se na utakmici u svakom smislu, bilo je puno emocija, ali sretni smo nakon ovakve utakmice i nakon ambijenta koji smo doživjeli. Vi znate da sam ja prve dvije sezone Ligu nacija smatrao svojim nekakvim lošim natjecanjem i nečim što mi je samo stvaralo probleme. Očito smo morali proći naš križni put u Ligi nacija da bi došlo do toga do čega jesmo”, rekao je ibornik Dalić na početku konferencije.

Od prvog dana ste naglašavali koliko je važan mentalitet. U vašem mandatu Hrvatska je prošla šest od sedam puta u produžecima.

– Nestvarno. Šest puta igraš produžetke, ne na bilo kakvom natjecanju, na svjetskim prvenstvima i u Ligi nacija, i svih šest puta pobijediš. Budeš mentalno jak i čvrst, s vjerom u sebe. Očito je to ova grupa igrača dobila, donijela sa sobom. Sav odnos, rad i povjerenje tome je doprinijelo. Primiš gol u 96. minuti i moraš izgubiti volju i želju, a mi kao da dobijemo još veću energiju. Dolazi Perija prema klupi i pokazuje “bit će dobro”. Vjeruju dečki u to što rade. Kad gledaš te treninge u Rijeci, ne može biti loše. Nisu gledali prema transferima, a neki su u tome, ni o odmoru. Samo o reprezentaciji i treningu. Ne mogu ih nahvaliti koliko je sve skupa bilo dobro.

‘Zdravlje? I da netko nešto osjeća, neće reći’
Kakvo je zdravstveno stanje u momčadi?

– I da netko nešto osjeća, neće reći.

Koliko ima snage za finale?

– Velik je ulog, zlato. Ne možemo imati veći motiv od toga. Bit će i više naših navijača. Nebitno tko će biti protivnik, obje su reprezentacije kvalitetne. Bitno je kako ćemo se mi tu postaviti i biti spremni. Ne vjerujem da ćemo imati problema sa sastavom, vidjet ćemo što ćemo napraviti, hoćemo li nešto pokušati drugačije. Potrošili se jesmo, danas ćemo se pokušati oporaviti. Sinoć sam rekao dečkima nakon večere “sve super, ali sad moramo ostati mirni i pametni, ne jurcati nikud, do toga zlata”. To je moja velika želja, a i svih vas vjerojatno. Srebro, bronca i zlato. U šest godina mandata tri medalje za Hrvatsku, nitko nije vjerovao da to možemo ostvariti. Opet smo postali velesila u nogometu, pokazali da pored svih naših problema imamo kvalitetu i karakter. To pokazujemo na utakmicama i to nas čini sretnima i ponosnima.

Mnogi kažu da je ovo najveća reprezentacija u povijesti Hrvatske.

– Tko god da je rekao, u pravu je. Osvajali smo olimpijska zlata u drugim sportovima. Ne podcjenjujem druge, ali nogomet je daleko najvažniji sport. Hrvatski sport čini velike stvari, ali ovo što činimo šest godina, da cijelu Hrvatsku činimo okupljenom i zajedno, da se cijeli svijet čudi i divi što radimo, nikom nije jasno. Ova reprezentacija je najveća i najbolja. Možda je Hrvatska bila 2008. i 2016. bolja, ako pogledate tko je bio u napadu, Klasnić, Modrić, Petrić, Eduardo… Ali ova Hrvatska je najveća reprezentacija Hrvatske svih vremena.

‘Luka? Pogledajte kako je Messi završio u Parizu’
Imate li neku želju za finale?

– S Talijanima nismo igrali u mom mandatu, sa Španjolcima jesmo. Neću birati, da ne ispadne da sam krivo birao. Tko god da dođe, mi smo bitni u svemu tome. Španjolci će težiti nadigravanju, Talijani će igrati drugačije, čvršće. Tko god da dođe, znamo što nam je želja, uzeti zlato. Ako to i ne bude, bit ćemo razočarani i tužni, ali i ponosni.

Što će odlučiti Luka Modrić?

– Stalno govorimo u Luki, tjerate ga u mirovinu. Pustite ga da sam odluči što i kako će dalje. Ja ću prepustiti odluku njemu. Zato je Luka Luka, jedini, neponovljiv u cijelom svijetu. Svi drugi njegovi vršnjaci imaju nekih problema, kako završi Messi u Parizu. A Luka je ikona gdje god se pojavi. Jučer izlazi, cijeli stadion ovacije. Nemam što dodati i pričati o Luki. Kad je bilo teško, izbori taj penal i vrati nas.

Tko je koliko pretrčao?

– Nemamo još te podatke. Imat ćemo tijekom dana fitness report, ali mislim da je opet bilo na visokom nivou, da smo istrčali jako puno. U prvom poluvremenu možda je bilo rezervirano s obje strane, nisu nam napravili ništa osim gola, kad su nas prebrojali. Bilo je razumljivo da nećemo ni mi ni oni ići u veliku potrošnju, ali kako je tekla utakmica, tako su kvaliteta, motiv i igra rasli.

‘Napravimo sve da ne primimo gol, i onda baš tako padne’
Ima li nešto s čime niste zadovoljni?

– Ne želim da išta bude što nije bilo dobro. Nakon ovakve pobjede, rekao sam i sinoć, nakon 23 godine netko pobijedi Nizozemsku u Rotterdamu, nakon 23 ili 24 pobjede i šest neodlučenih izgube od nas. Ne možeš naći nijednu zamjerku u cijeloj priči. Kako su igrači igrali i kako smo se odnosili. Napravimo sve u zadnjih 10 minuta da ne primimo gol. Idemo s visokim stoperom, oni preskaču igru. I onda baš tako primimo gol u 96. minuti. Možda samo to. A sve smo pripremili da ga ne primimo, izgubili pritisak prema naprijed i primili gol. Možda je to zamjerka.

Je li Hrvatska u vašem mandatu na nekom gostovanju imala ovoliku podršku, praktički pola stadiona?

– Možda je u Beču protiv Austrije. Ali jučer je bilo najbolje, svi okupljeni, vidio sam zajedništvo. Tako treba biti. I tu ima 10 udruga, ali samo jedni navijači trebaju biti, hrvatski navijači. Jučer su pokazali da mogu navijati, da cijeli stadion pjeva istu pjesmu i navija, i njima pohvala.

Koliko vam je značila podrška Antonija Plazibata?

– I to smo vidjeli, hvala mu na tome. I on pokazuje koliko mu je stalo do reprezentacije i podržat ćemo ga, kao što je on nas. Na koji način, vidjet ćemo. Idemo li na meč? Netko će se pojaviti tamo, želimo da bude svjetski prvak. To je pojedinačni borilački sport u kojem zaista trebaš biti pravi fajter. On je to pokazao i hvala mu.

‘Nakon Eura stožer je na još višoj razini’
Kako uspijevate držati energiju na visokoj razini u svom mandatu?

– Moj se posao sastoji od tih odluka. Treba iza njih stati, one se komentiraju i ja to razumijem. Ono što mene drži je momčad, to su igrači koji me slijede i prate, to mi je na ponos. Na svako okupljanje dolazimo s osmijehom, počevši od zadnjega čovjeka u timu iako nemamo zadnjega, svi smo ravnopravni do mene kao izbornika. Nakon Eura je stožer na još višoj razini. Želim istaknuti i zahvaliti njima, u pripremi treninga, odluke donosim ja, ali sve ih komentiramo. Svaka izmjena je zajednička odluka, velika su mi pomoć i rasteretili su me. Dobar skauting radimo, dobar smo tim. Da nema toga, sam bih odgovarao. Ovako smo svi tu. Vidjet ćemo što će biti dalje. Hvala svima u stožeru, bez njih ništa ne bismo napravili.

‘Sudac? Poludio sam, vidio da je sve bilo ciljano’
Bili ste dosta nervozni?

– I vi ste sigurno bili nervozni na suca koji je sudio jako loše. Ja gledam, nakon prvog produžetka vodimo 3-2. Pita ga četvrti sudac koliko nadoknade, on kaže ništa. Ovaj spušta semaforčić, nema produžetka. On produži dvije minute! I još jedna situacija. Korner za Nizozemsku, izbijemo loptu vani, on uzme zviždaljku, oni uzmu loptu, on spusti zviždaljku. Onda sam poludio, vidim da je to sve ciljano. Protiv toga se borim, Hrvatska mora imati poštovanje. Kao u Fifi, neću glasovati jer vidim da nema poštovanja. Bio sam ponizan jer sam držao da mi moramo imati respekt. I jučer je to bilo očigledno, ali ne bojim se toga! Zato sam reagirao. Njemu četvrti kaže koliko, on kaže ništa. Iva štopa, minutu i 49 sekundi prvi produžetak je produžio. I opet pusti da nam centriraju. Ne možeš nas tako. Žao mi je petog gola, ja bih ga pustio. Onaj ne možeš poništiti, moraš ga priznati. On je pokazao na centar. Zadnja minuta, onako lijep gol. Pusti ga, nek ljudi uživaju. Kao protiv Argentine treći gol.

Jesu li ovo najveći trenuci Brune Petkovića u reprezentaciji?

– Mislim da nisu. Da je protiv Mađarske u Splitu bio još bolji, pogotovo u Slovačkoj. To je bila njegova utakmica, ja bih ga tako htio stalno. Nažalost, nešto se dogodi pa nije u kontinuitetu. Ali ovih osam treninga, čudo je kako trenira. I onda mora biti dobro. On mora konačno shvatiti da na treningu mora još više! Jer ovo što ima talent, govorio sam pa mi niste vjerovali. On je igrač za Barcelonu i Real kad je u pravom ritmu. To je jučer pokazao.

Očekujete li neki doček u Zagrebu?

– Ma ne treba nam to, bilo je dočeka dosta. Neću se baviti time, tako smo se prije Argentine bavili dočecima. Pustite doček, kad se dogodi zlato, bit će sve spontano i tako je najljepše. Neću se baviti time, nije to bitna tema. Imali smo dva prelijepa dočeka. Ako bude zlato, OK, bit će spontano. Hvala na podršci u Hrvatskoj, opet je lijepa atmosfera i Hrvatska čini velike stvari.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.6 ° C
12.7 °
9.8 °
93 %
1.5kmh
0 %
Sub
21 °
Ned
24 °
Pon
23 °
Uto
24 °
Sri
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9284
GBP
1,1697
CHF
1,0300
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: