14 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Evo zašto Engleska i Francuska imaju dva dana više odmora nego vatreni

Pročitajte još:

Unatoč tome što se ovakav format čini nepošten, tako prema strukturi mora biti

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak od 16 sati igra svoj četvrtfinalni dvoboj protiv iznimno jakog Brazila, koji se smatra glavnim favoritom SP-a. Bitka s Japanom je bila iznimno iscrpljujuća no mjesta za kukanje nema, izabranici Zlatka Dalića imaju vremena do petka se odmoriti i onda krenuti u novu borbu. No, zanimljivo je da će Engleska i svjetski prvak Francuska imati dva puna dana odmora više nego Hrvatska prije četvrtfinala.

Istu prednost imaju i Nizozemska i Argentina, koji igraju četvrtfinale na isti dan kao i Hrvatska, iako su osminu finala igrale dva dana ranije.

Zlatko Dalić se tijekom turnira nekoliko puta žalio na to da Hrvatska kao svjetski viceprvak ne dobiva dovoljno poštovanja od organizatora. Time se referirao na raspored koji je utakmice Hrvatske gurao u manje atraktivne termine i satnice u kojima je teže igrati. Dio navijača primijetio je još jednu stavku koju smatra nepoštenom, a ona se odnosi na činjenicu da će Engleska i Francuska imati puno više odmora uoči četvrtfinala.

Engleska i Francuska imaju dva dana odmora više nego Hrvatska
Podsjetimo, Englezi su u osmini finala pobijedili Senegal 3:0. Susret je odigran u nedjelju u 20 sati, a Gordi Albion je prolaskom izborio četvrtfinale protiv Francuza, koje je na rasporedu u subotu u 20 sati. Za razliku od Engleza, Hrvatska je s Japanom igrala dan kasnije, odnosno u ponedjeljak, a svoju četvrtfinalnu utakmicu protiv Brazila igrat će dan ranije, u petak.

To znači da će Englezi i Francuzi imati dva puna dana odmora više nego Hrvatska prije četvrtfinala. Istu prednost imaju i Nizozemska i Argentina, koji igraju četvrtfinale na isti dan kao i Hrvatska, iako su osminu finala igrale dva dana ranije.

Kako je to moguće?
Iako se na prvu takav raspored čini krajnje nepoštenim, format turnira je takav da neke reprezentacije u ovim fazama jednostavno moraju imati manje odmora u odnosu na druge. To se događa zato što se u polufinalu spajaju dvije strane ždrijeba koje su dosad bile potpuno odvojene.

Konkretno, reprezentacije iz skupina A i C križaju se s nositeljima iz skupina E i G, a reprezentacije iz skupina B i D križaju se s parovima nositelja skupina F i H. Kako su se utakmice u skupini igrale po abecednom redoslijedu, tako su neke momčadi svoje utakmice trećeg kola grupne faze odigrale tri dana ranije od drugih.

ba2867f1 ec8a 4c66 acac c4647d2a7eda

Ideja ovakvog zaokreta u ždrijebu je da sve reprezentacije koje se križaju u četvrtfinalu imaju isti broj dana odmora, a raspored se slaže prema posljednjim parovima osmine finala. To su u ovom slučaju Španjolska-Maroko i Portugal-Švicarska.

S obzirom na to da se pobjednici tih parova u četvrtfinalu križaju s parom Engleska-Francuska te bi dva dana odmora uoči četvrtfinala bila premalo, utakmica Engleske i Francuske igrat će se u subotu kako bi se “preklopile” sa Španjolskom i Portugalom.

Jedino moguće rasterećenje ovakvog rasporeda bio bi dodatan dan ili dva pauze između prvog kruga i osmine finala, ali to je u ovim uvjetima teško ostvarivo. Pregovori između FIFA-e i klubova oko trajanja reprezentativne pauze bili su dugi i iscrpljujući, a finale Svjetskog prvenstva i po ovom rasporedu pada jako blizu Božića, 18. prosinca.

Dalić se već žalio na raspored
Uoči susreta protiv Japana Dalić je na konferenciji za novinare poručio: “Postali smo ekipa koja zaslužuje poštovanje o kojem govorim, a ne to da kao viceprvak svijeta igramo u 13 sati. Zaslužili smo to rezultatima. Kako god da ovo završi, to je činjenica.”

Podsjetimo, Hrvatska nijednu utakmicu dosad nije odigrala u večernjem terminu. Protiv Maroka je igrala u 11 sati po hrvatskom vremenu, protiv Kanade u 17, a protiv Belgije u 16. U istom terminu kao i protiv Belgije odigrala je i protiv Japana, a ista satnica ju očekuje i u četvrtfinalu.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
12.6 ° C
15 °
10.8 °
69 %
2.1kmh
40 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
26 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: