15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Hakan Sukur o pjesmi koju je objavio Dalić: Ovo je neprihvatljivo. Kakva sramota!

Za Bošnjake termin Herceg Bosna znači koncentracijske logore, torture, silovanja ropstvo, progoni, ubijanja, stoji u objavi koju je prokomentirao i podijelio bivši turski nogometaš

Pročitajte još:

Na društvenim je mrežama izbornik hrvatske nogometne reprezentacije u zadnje vrijeme često objavljivao videozapise slavlja nakon uspjeha ‘vatrenih’, a jedan takav sad je naišao na neke osuđujuće komentare. Tako je nakon objave snimke na profilu izbornika Zlatka Dalića na kojoj ‘vatreni’ pjevaju pjesmu Marka Perkovića Thompsona ‘Lijepa li si’.

Na videu se čuje kako okupljeni na sav glas pjevaju stihove pjesme: “Herceg-Bosno, srce ponosno…”

Ovaj stih u Hrvatskoj omiljene domoljubne i navijačke pjesme izaziva jezu kod Bošnjaka (Muslimana) zbog onoga što im se događalo na području “Hrvatske Republike Herceg-Bosne”, kako se za vrijeme rata u BiH zvao prostor pod nadzorom tamošnjih Hrvata. “Herceg-Bosna, termin koji se koristi u pjesmi, Bošnjacima simbolizira koncentracijske logore, silovanja, mučenja, ropski rad, progon, ubojstva” napisala je uz snimku ove pjesme stranica BiH Football na Twitteru te označila Hrvatski nogometni savez.

Hakan Sukur, vjerojatno najslavniji turski nogometaš u povijesti, podijelio je tweet i status sa spomenutog izvora te dodao: “Uz Bosnu i Hercegovinu sam. Ovo je neprihvatljivo. Kakva sramota za Hrvatsku.”

U spomenutoj Thompsonovoj stadionskoj uspješnici Herceg-Bosna iz stihova ne predstavlja tradicionalni naziv za područja BiH na kojima žive Hrvati. Naime, u spotu za Lijepa li si Thompson se klanja na grobu Mate Bobana, vođe Hrvatske zajednice, a kasnije Republike Herceg-Bosne, organizacije ustrojene s krajnjim ciljem da se iz BiH odcijepe i Hrvatskoj pripoje dijelovi BiH u kojima su Hrvati većina.

Muslimane ili Bošnjake na tim prostorima nije se pitalo žele li to, pri čemu su mnogi toliko protjeravani, zatočeni, mučeni i ubijani da je Mati Bobanu ogorčena pisma da prestane s torturama Muslimana pisao kardinal Franjo Kuharić, do kraja kompromitirani projekt Herceg-Bosne ukinuo je Franjo Tuđman osobno, a politički i vojni lideri Herceg-Bosne pravomoćno su u Haagu osuđeni kao članovi udruženog zločinačkog pothvata. Mnogi, dakle, ne znaju da kada pjevaju Lijepa li si i kliču Herceg-Bosni, nesvjesno slave etničko čišćenje, konclogore i grabež teritorija susjedne države.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
19.9 °
14.1 °
57 %
4.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: