3.9 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Hoće li se nogomet gledati po školama? ‘Da im ne dozvolimo, većina ne bi došla na nastavu’

Pročitajte još:

Hrvatska država očito smatra kako dio javnog života treba stati zbog utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva koje se održava u Kataru.

Nastavničko vijeće jednoglasno je odlučilo da ćemo utakmicu gledati u školi. Da nismo donijeli tu odluku, vjerojatno bi 90 posto učenika izostalo s nastave, a roditelji bi im to opravdali, rekao je Stipe Perišić, ravnatelj Sportske gimnazije u Zagrebu. Zajedno s učenicima u 11 sati pratit će prijenso Svjetskog nogometnog prvenstva i glasno navijati. U svojoj je školi organizirao više punktova za gledanje, a to mu, kaže, nije bilo teško pošto im je škola tehnički dobro opremljena.

Jandroković najavio stanku zbog nogometa
Predsjednik sabora Gordan Jandroković rekao je krajem prošlog tjedna kako je u srijedu planirana rasprava o prijedlogu proračuna za 2023. te da će se tog dana napraviti stanka od 11 do 13 sati zbog održavanja nogometne utakmice između Hrvatske i Maroka.

Neki zastupnici su negodovali zbog toga, a Jandroković im je poručio da onda u to vrijeme rade nešto drugo. “Znam da velika većina zastupnika i zastupnica gleda nogomet, pa je bolje tako nego da bude prazna sabornica”, rekao je Jandroković.

No neće utakmicu gledati samo zastupnici, to će moći činiti i učenici tijekom nastave. To je za RTL potvrdio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. On kaže kako će se u školama moći gledati utakmice ako je većina za to.

Propušteno gradivo će se nadoknaditi
Fuchs je napomenuo da će se propušteno gradivo zbog gledanja utakmica morati nadoknaditi. Kasnije je za Jutarnji izjavio kako bi gledanje utakmica bilo moguće ako bi se ravnatelji, učitelji i nastavnici tako dogovorili, odnosno ako postoji konsenzus u školi.

“To ne znači da učenike treba raspustiti kućama. Naglašavam još jednom, ako postoji dogovor o gledanju utakmice u školi, tada propuštene sate nastave treba nadoknaditi. No na školama je da odluče, uz uvjet da se ne gubi gradivo. To je poanta priče”, rekao je Fuchs.

Izazvalo je to brojne reakcije. Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tako je navela da čita i ne vjeruje da je ministar rekao da će djeca u školama gledati nogometne utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru.

“Poginule su i povrijeđene na tisuće potplaćenih stranih radnika te bismo trebali razmisliti o bojkotu Svjetskog prvenstva u Kataru i njegovih sponzora, a ne o preporuci gledanja. O tome bismo trebali govoriti učenicima jer je to moralna i etička dilema, koja može naći svoje mjesto u kurikulumu npr. Međupredmetne teme Građanskog odgoja i obrazovanja”, napisala je bivša ministrica na Facebooku.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
5.2 ° C
8.7 °
2.8 °
80 %
0.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
7 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: