21.5 C
Zagreb
Utorak, 7 svibnja, 2024

Marko Livaja će biti drakonski kažnjen? Evo što stoji u pravilniku i kako će ga kazniti

Bude li mu ‘odrezana‘ maksimalna kazna, Bijeli će bez njega biti jako dugo

Pročitajte još:

Nogometna Hrvatska bruji o sinoćnjem incidentu s Markom Livajom u glavnoj ulozi. Hajduk je, podsjetimo, osvojio Kup Hrvatske pobjedom nad Šibenikom (2:0) na riječkoj Rujevici. Livaja je zabio gol za konačan rezultat iz kaznenog udarca u petoj minuti sudačke nadoknade pa provocirao šibenske navijače na sjevernoj tribini pokazujući dva prsta. Simboliziralo je to ispadanje Narančastih u drugu ligu.

Nije to bilo sve, jer Livaja je nakon dodjele pehara i medalja s megafonom u ruci pred navijačima pjevao pogrdnu pjesmu za Šibenik. O frezama, traktorima, seoskim putevima i šibenskim p**kama već su napisani brojni članci, a sada se pažnja seli prema odluci disciplinskog suca HNS-a, Alana Klakočera. Kazna, budući da se radi o ponovljenom slučaju, neće biti blaga.

HNS ga je kaznio s 35.000 kuna jer je vrijeđao Dinamo povicima “mrzim Dinamo, srpsko ime to”. Tad su mu kao olakotnu okolnost uzeli činjenicu što se ispričao, iako ta isprika nije bila javna, nego pisana u očitovanju savezu.

Ovako piše disciplinski pravilnik HNS-a:

1) Nogometni djelatnici na koje se odnosi Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika koji prekrše neku od odredbi Kodeksa, a to ne predstavlja neki drugi prekršaj opisan u ovom Pravilniku kaznit će se:

– igrač – novčanom kaznom ili zabranom igranja do šest utakmica
– djelatnik – novčanom kaznom ili zabranom obavljanja funkcije do šest mjeseci

2) U ponovljenom ili težem slučaju bit će kažnjen:
– igrač – zabranom igranja na tri do dvanaest utakmica,
– djelatnik – novčanom kaznom i zabranom obavljanja funkcija do šest mjeseci.

Olakotna okolnost je – zastara!?
Delegat utakmice Ivan Vukojević nije unio taj incident u zapisnik, a doznajemo kako, pravno gledano, Livaja nije recidivist jer nakon šest mjeseci nastupa zastara, a ovdje se radi o Kupu, ne o HNL-u, pa ni disciplinski sudac Alan Klakočer nije odgovoran za to, nego Marko Smolek, predsjednik Disciplinske komisije HNS-a. Također, on ga ne može kazniti po službenoj dužnosti, nego bi ga trebao prijaviti neki član nogometne obitelji, a ne novinar, navijač ili obični građanin.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
21.5 ° C
22.2 °
19.1 °
53 %
4.6kmh
0 %
Uto
22 °
Sri
17 °
Čet
19 °
Pet
21 °
Sub
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9288
GBP
1,1650
CHF
1,0238
CNY
0,1287
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: