11.6 C
Zagreb
Petak, 3 svibnja, 2024

Najluđi kraj kvalifikacija: Hrvatska će, ako pobijedi Armence, biti u trećem potu. Evo mogućih protivnika

Posao još nije gotov, hrvatska nogometna reprezentacija večeras s Armenijom od 20:45 na Maksimiru traži prolaz na Euro.

Pročitajte još:

Pobjeda dakle protiv Armenije u zadnjoj utakmici kvalifikacija za Euro jamči Hrvatskoj najmanje drugo mjesto u skupini i izravan odlazak na EP iduće godine. Vatreni mogu to izboriti i remijem ili čak i porazom, ako Turska pobijedi kod Walesa.

Turci na prvom mjestu inače imaju tri boda više od Hrvatske te su već izborili direktan plasman na Euro.

No, jako je zanimljivo ono što se događa prilikom distribucije mjesta po četiri jakosne skupine ili pota na osnovu kojih će se ždrijebati šest skupina s po četiri reprezentacije na Euru iduće godine u Njemačkoj. Kako sada, u samoj završnici kvalifikacija, izgleda raspored po potovima, može se vidjeti u projekciji jakosnih skupina na osnovu trenutne situacije u kvalifikacijskim skupinama.

Hrvatska je trenutno tek u četvrtom potu. Zašto ga je potpuno pogrešno nazvati najslabijim?

Na gore priloženoj tablici plavo su označene reprezentacije koje su definitivno u potovima u kojima su raspoređene. Reprezentacije, dakle, napisane plavom bojom ne mogu se spuštati ili dizati po potovima. One napisane crnom bojom definitivno idu na Euro, ali se još ne zna u kojoj jakosnoj skupini. Ostala je još samo Hrvatska, trenutno u najslabijem, četvrtom potu.

Tamo su još definitivno Srbija, zatim za sada Švicarska te tri mjesta koja će tamo zauzeti za sada nepoznati pobjednici dodatnih kvalifikacija. Uz pretpostavku da će tamo biti one reprezentacije koje imaju najviše bodova prije baraža, to bi bile Poljska, Izrael i Gruzija.

Drugi način simulacije izgleda potova je na osnovu ne trenutne situacije u kvalifikacijskim skupinama, nego predviđenog raspleta u njima. Tako se predviđa ili očekuje da Hrvatska danas pobijedi Armeniju te tako skoči u treći pot. Time bi u četvrti šešir spustila Italiju.

Očekuje se da Hrvatska pobijedi Armeniju i popne se u treći pot, ali to joj ne poboljšava previše situaciju

Prema ovom kriteriju, tamo bi, uz Srbiju, ostala Švicarska, a preko baraža bi im se pridružile Poljska, Ukrajina i Grčka. Jasno je, dakle, da bi i po prvom, a posebno po drugom kriteriju, ovo bio najjači četvrti pot u povijesti. Mjesto tamo značilo bi da se u skupini Eura izbjegava niz jakih reprezentacija.

Drugi pot čini se najboljim
Profesor Tomislav Globan, stručnjak za nogometnu analitiku i statistiku, izračunao je vjerojatnosti destinacije Hrvatske pred ždrijeb Eura. Zanimljivo je da Hrvatska pred zadnju utakmicu skupine može završiti u sva tri preostala pota osim u prvom. Najviše, 50 posto, ima šanse za treći pot. Zatim 43 posto za drugi te 5 posto za četvrti pot. Također je interesantno da na papiru drugi pot ispada slabiji od nominalno najgoreg četvrtog.

Izuzmemo li iz trećeg pota Hrvatsku, tamo pak po snazi i ugledu strši Nizozemska. Tako da bi ga bilo dobro izbjeći i ubaciti se u drugi pot. No, pogled na potove jasno pokazuje da su drugi, treći i četvrti slični po distribuciji kvalitete i snage reprezentacija.

Reprezentacija iz najslabijeg pota može izvući daleko lakšu skupinu nego ona iz najjačeg
Tako primjerice reprezentacija iz četvrte jakosne skupine može izvući Njemačku, Albaniju i Sloveniju, dakle prolaznu grupu premda je u ždrijeb ušla iz nominalno najgore pozicije. S druge pak strane, mjesto u navodno povlaštenom prvom šeširu, koji bi trebao jamčiti prolaznost skupine, može donijeti vrlo jake suparnike kao što su Danska, Nizozemska i Italija, dakle užasno tešku grupu na Euru.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
11.6 ° C
12.6 °
10.8 °
88 %
1kmh
0 %
Pet
12 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
22 °
Uto
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9316
GBP
1,1692
CHF
1,0244
CNY
0,1287
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: