14.5 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Srpski tabloid: ‘Hajduk su osnovali Srbi, Hrvati 112. godina skrivaju bolnu istinu’

Srpski mediji ludi su zbog navijačkog dekora na košarkaškoj utakmici u Zadru proteklog vikenda i poruke koja je stajala na bijelom platnu na ogradi u “kopu”, običnoj krpi s napisom: “Milane, vrati traktor!”

Pročitajte još:

Srpski tabloid Kurir dosta je pozornosti posvetio poruci Tornada i Torcide, dalmatinske navijačke braće i tom tzv. incidentu. Nazivaju njihovu navijačku gestu “bijednom”, a jučer su se raspisali opet o tome kako je Hajduk iz Splita klub kojeg su, po njima, osnovali Srbi iz Dalmacije.

Razlog takvom pisanju Kurira, tj tekstu je 112. rođendan Hajduka koji je proslavljen jučer . “Zanimljivo, ponos Splita zapravo su osnovali Srbi iz Dalmacije. Ta povijesna činjenica svjesno je zataškavana i mijenjana punih 112 godina koliko postoji klub. Stoljećima traje sramotno ponašanje navijača splitskog kluba, koji vrijeđajući Srbe pokušavaju izbrisati prošlost i zaboraviti svoje korijene. Samo ime kluba ‘Hajduk’ dosta govori o porijeklu. Naime, hajduci po Dalmaciji i Istri bili su poznati Srbi koji se spominju i u narodnim srpskim knjigama”.

Kurir tu ne staje, nego u opsežnom tekstu s nabacanim glupostima navodi i sljedeće: “Prešućuje se i činjenica da su logističku i materijalnu pomoć za osnivanje kluba Hajduk Split studenti dobili od organizacije ‘Srpska zora’. Hajduk prvih 30 godina postojanja, odnosno sve do 1941. godine nije imao grb na dresu.

Prvi put grb im je stavio tadašnji režim Ante Pavelića, odnosno Nezavisna država Hrvatska (NDH). S vremenom je dio te povijesti zaboravljen, a dio namjerno prikriven, pa je danas uobičajeno da se sa stadiona ‘Poljud’ čuju ustaški pokliči poput “Za dom spremni” ili “Srbe na vrbe”, navodi se u tekstu srpskog tabloida.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.3 ° C
14.4 °
11.8 °
36 %
1.5kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
9 °
Ned
9 °
Pon
11 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: