5.7 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

The Athletic: ‘Hrvatima jedna stvar očajnički nedostaje, ali mogli bi do zlata! No, samo ako ispune dva uvjeta’

Pročitajte još:

Teško je pronaći nekoga – osim možda onih u susjednim državama – tko osjeća išta osim iznimnog poštovanja prema Hrvatskoj kao nogometnoj naciji. Njihov debi na Svjetskom prvenstvu bio je tek 1998., a ipak su na tih sedam turnira tri puta stigli do polufinala, piše Michael Cox u kolumni za The Athletic.

“Rezultati Hrvatske su još izuzetniji kad se uzme u obzir da joj je uvijek bila namjera igrati pozitivan nogomet temeljen na posjedu lopte, s veznim redom baziranim na razigravačima, a ne na razaračima. Ipak, i dalje je opravdano postaviti pitanje koje bi se moglo činiti pretjerano oštrim, s obzirom na njihove rezultate na ovom i prethodnom Svjetskom prvenstvu – je li Hrvatska zapravo dobra?”

“Na tim pozicijama nema brzine”
Nadalje uspoređuje Hrvatsku s onom od prije četiri godine u Rusiji: “Ono gdje je ova hrvatska momčad očito slabija je napad. Ivan Perišić ostaje prijetnja, ali Hrvatskoj nedostaje kvaliteta na dvije pozicije: u vrhu i na desnoj strani napada.

Konkretno, na tim pozicijama nema brzinu, što je gubitak kad imate vjerojatno tehnički najdarovitiji vezni red među momčadima koje su ostale u konkurenciji. Na devet pozicija Zlatko Dalić nema nepoznanica, ali baš i ne zna što bi s preostale dvije.”

Napadački dio igre detektira kao problem: “U konačnici, hrvatski nogometaši ne nude dovoljno napadačke prijetnje na ovom natjecanju. Ozbiljan broj prilika stvorili su samo protiv Kanade. Očajnički im nedostaje brzine, a sposobnost igranja loptom njihovih veznjaka prvenstveno koriste kao obrambeno sredstvo, a ne kao oružje za napad.”

“Ne treba vam uvijek ubojit napadač”
Na kraju ipak zaključuje: “Pa ipak, teško im je osporiti uspjeh – unatoč ovim slabostima, oni su i dalje disciplinirana, dobro organizirana i metodična momčad. Osim toga, kao što su razni prethodni prvaci pokazali – posebno Francuska 1998. i 2018. – nije vam uvijek potreban ubojiti napadač da biste osvojili naslov.

Ako Hrvatska može dominirati u posjedu lopte u svoje sljedeće dvije utakmice i nastavi biti čvrsta u obrani, mogla bi završiti jedno mjesto bolja nego prije četiri godine.”

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.7 ° C
6.1 °
2.8 °
78 %
1.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: