9.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Vatreni spremni za Japan: ‘Kada vidite jednog Luku Modrića da trči po terenu u 89. minuti…’

Pročitajte još:

Lovro Majer i Josip Juranović na press konferenciji otkrili su kako zaustaviti Japan u ponedjeljak

Hrvatska nogometna reprezentacija u ponedjeljak u 16 sati igra utakmicu osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru. Protivnik je Japan, koji je senzacionalno kao prvi u skupini završio ispred Španjolske, Kostarike i Njemačke.

Na konferenciji za medije trebao je biti Borna Sosa, no zbog iscrpljenosti nije mogao doći na trening pa nije došao na press konferenciju.

“Nismo očekivali da će Japan proći, nitko nije očekivao. Svaka im čast i pokazali su da u nogometu ne igra samo kvaliteta nego, najbitnije, srce. To su pokazali više nego drugi i svaka im čast na tome”, rekao je Majer.

“Svi smo gledali utakmicu protiv Španjolske, sutra ćemo napraviti analizu Japana”, rekao je Juranović, a Majer se nadovezao: “Bit će teška utakmica, nema više kalkulacija, s jednom utakmicom ti si izbačen s natjecanja.”

Govorili su i o navijačima koji svaki put na dan utakmice razviju veliku zastavu od 200 metara ispred hotela u kojem odsjedaju igrači.

– Lijepo je vidjeti da je cijela država uz tebe, nama igračima to puno znači. Osjetiti tu podršku. Kroz navijanje i ajmo reći, male stvari, koje puno znače i na kojima smo zahvalni. Mi na terenu pokušavamo napraviti najbolje što možemo. Sosa je imao više minuta od mene do sada, ali bez obzira u kratkom periodu je bilo puno utakmica i teško je. I svi ostali su umorni. Ali mislim da mi ipak nismo umorni i pokazat ćemo da je to sve dobro.

Hrvatska bi trebala biti favorit u susretu s Japanom.

– Mi ne razmišljamo o favoritu. Znamo našu kvalitetu, spremamo se najbolje moguće i najbitnije je ući motiviran. I ništa drugo. Ako nekoga podcijeniš, svi igraju nogomet, kada vidiš koliko je iznenađenja bilo na prvenstvu, teško je pričati o favoritima. Pokušavamo se spremiti najbolje moguće za utakmicu i gledati sebe, a ne toliko protivnika.

Koliko je Majer uspio pogledati prvu fazu natjecanja? Kako bi ocijenio nogomet u prvoj fazi?

– Prije SP-a bio je značajan broj ozlijeđenih igrača. Igra se fenomenalan nogomet s puno iznenađenja. Igra se po klubovima i svi su u sjajnim formama i moje mišljenje je da zato dolazi do toliko iznenađenja.

Obraćate li pažnju na nekog japanskog igrača?

– Ne iz razloga zato što se ne obaziremo, nego njihova najveća snaga je cijela ekipa. Ima fenomenalnih igrača koji su iskočili, ali mislim da im je najveća snaga ekipa. Moramo se fokusirati na to, a kroz daljnje, sitne detalje ćemo vidjeti kvalitete pojedinaca.

– Imamo savršen miks starih i mladih, igrača koji su već bili na velikim natjecanjima i radili velike stvari, ali i mlade koji donose novu energiju. Strašno smo motivirani i to nam je glavna snaga. Sve je to iskustvo i to nam je u krvi.

Često se ističe koliko je važno zajedništvo. Kako je Majer vidio proigravanje Oršića za 4-1 protiv Kanade kada je mogao i zabiti?

– Mislim da je to jedan od pokazatelja koliko smo zajedno, koliko se prije svega gleda ekipa, a ne pojedinac. Mislav je pokazao kakav je igrač, koliki je čovjek i u takvim situacijama se vide veliki igrači. Isto tako, mislim da bi većina igrača u ovoj reprezentaciji tako postupila. Tako je prije, poslije utakmice, na treninzima, zajedno smo i ekipa smo. Nema individualaca i to je po meni danas ključ nogometa – završio je Majer.

Koje su prednosti i mane Maede kojeg poznajete iz Celtica?

– Maeda je momčadski igrač koji će dati sve od sebe, koliko god da igra. Brz je, agresivan, trči u prostor, tako da, vidjet ćemo sve sutra na analizi. Ali mislim da se moramo fokusirati na sebe, pogledati što smo loše radili protiv Belgije i to analizirati. Moramo zaustaviti cijeli tim. Moramo igrati agresivno, pomagati jedni drugima. Oni su jako kvalitetna momčad. Tako da ćemo popričati s izbornikom – rekao je Juranović.

Koliko u rezervama Hrvatske ima benzina? Koliko ima snage u momčadi?

– Mogu reći da u mom spremniku ima dosta benzina. Pogotovo za Svjetsko prvenstvo. Možda ću ga jedanput u životu iskusiti i jedva čekam utakmicu da idemo dalje. Kada vidim jednog Modrića da trči u 89. minuti daje i nama mladima snagu i motiv. Ova ekipa, spoj mladih i starih je odlična generacija. Jedva čekamo da dođe utakmica. Svi smo u top formi, igramo svaka tri dana što više nije neuobičajeno i jedva čekamo da istrčimo na teren.

Jeste li vježbali bacanje lopte iz auta? Koliko daleko možete baciti?

– Nisam mjerio, ali ako s druge strane Perišić može ubaciti u peterac mogu i ja. Zašto ne iskoristiti ono što imamo u ekipi. Ali nisam nikad mjerio koliko daleko mogu baciti.

Kako se momčad drži u slobodno vrijeme?

– Mi smo svoji, idemo na kave, družimo se, pričamo o događajima iz klubova, igramo stolni tenis… Tko gubi, mora nešto i napraviti. Družimo se, nema zle krvi i to je taj “team spirit” koji nas drži na životu.

Kako je kada se ostvare snovi i zaigra za Hrvatsku na SP-u?

– Kao dječak sam zamišljao, svi mi razmišljamo da predstavljamo svoju zemlju na velikom natjecanju. Bilo Europskom ili Svjetskom, ali ovo je ipak najveća pozornica. Sanjao jesam. Jesam li mislio da će se ostvariti? Nisam. Hvala Bogu ovdje sam, zdrav sam i želim pomoći Hrvatskoj koliko god mogu. Što izbornik želi, to ću i napraviti.

Japanci igraju na kontre. Imali su jako mali posjed lopte u grupnoj fazi. Što mislite kako ćete ih zaustaviti?

– Hvala što ste me stavili u prvu postavu, hahaha. Vidjeli smo da su imali mali posjed, ali to ništa ne znači u današnjem nogometu. Jednostavno, igraju dobro kao tim, imaju brze pojedince i mislim da ćemo morati biti spremni zadržati nazad. Ako ćemo igrati kao što znamo, kao što smo pokazali protiv Kanade koja isto ima brze igrače, mislim da se ne trebamo bojati. Bit ćemo spremni za sve.

Pobjeda protiv Kanade. Kratki komentar?

– Vjerujemo u sebe, zato jer imamo igrače svjetskih klubova koji igraju na top sceni već 10 godina. Kada imate njih, sve stvari možemo preokrenuti u našu korist. Ta pobjeda nas je spojila zajedno još više.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
9.1 ° C
9.4 °
7.1 °
80 %
3.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: