3.9 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

SAMO DA JE VEČERAS DOBITI: Protiv koga će Hrvatska igrati ako prođe kao drugoplasirana ili trećeplasirana?

Pročitajte još:

Dan je istine za Zlatka Dalića i hrvatsku reprezentaciju, koja u 21 sat protiv Škotske na Hampden Parku u Glasgowu igra posljednju utakmicu grupne faze na Euru 2020. Jasno je da samo pobjeda donosi plasman u osminu finala, dok ostali ishodi znače završetak natjecanja.

Iako su Češka i Engleska, koje u istom terminu igraju za prvo mjesto u skupini, već osigurale plasman u nokaut-fazu, postoji niz kombinacija ishoda za raspodjelu pozicija.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kako je Švicarska osigurala prolazak kao trećeplasirana reprezentacija, a Ukrajina i Finska su u dosta teškim situacijama za prolazak u drugi krug, mogli bismo izračunati tko bi mogao Vatrene dočekati u osmini finala. Ako bi ispale trećeplasirane momčadi iz skupina B i C, onda bi Hrvatska igrala protiv prvo plasirane momčadi iz skupine E, stoji u UEFA-inom vodiču.

Na vrhu te skupine trenutno su Šveđani sa 4 boda, slijedi ih Slovačka s 3 boda, treći su Španjolci s 2 boda i posljednja je Poljska s 1 bodom.

U posljednjem se kolu situacija u toj skupini može promijeniti. Švedska igra protiv Poljske koja ima male šanse za prolazak, a Španjolska će igrati protiv Slovačke. Dobre vijesti za nas su da Šveđani i Slovaci objektivno kvalitetom ne mogu parirati Hrvatskoj, dok ni Španjolci na ovom Euru ne izgledaju posebno dobro.

Screenshot 1 32

Kako Hrvatska može biti druga?
Hrvatska i Škotska dalje mogu samo pobjedom. Ako odigraju neodlučeno, Hrvatska će ostati treća, ali s dva boda neće vidjeti osminu finala. Hrvatska može do drugog mjesta ako Englezi svladaju Čehe, a Škotska ako Česi dobiju okršaj na Wembleyju.

Ako Češka izgubi jednim golom razlike od Engleske, Hrvatska će morati pobijediti Škotsku s dva ili više golova prednosti. Ako Česi izgube uvjerljivije, Dalićevoj momčadi je dovoljna bilo kakva pobjeda.

Doduše, postoji i opcija da Hrvatska i Češka završe s identičnom gol-razlikom. Na primjer, ako Češka izgubi 1:0, a Hrvatska pobijedi 2:0. U tom bi ih slučaju razdvajao peti kriterij, odnosno disciplinska situacija. Nakon prva dva kola Češka je u povoljnijoj situaciji jer je zaradila tri, a Hrvatska četiri žuta kartona, što znači da bi momci u kockastom trebali posebno paziti u ovako važnoj utakmici i dobiti jedan karton manje nego Česi protiv Engleske. Ako bi i u tom segmentu bili izjednačeni, odlučio bi šesti kriterij, odnosno učinak u kvalifikacijama, u kojem je Hrvatska bolja jer je u osam utakmica koje se uzimaju u obzir osvojila 17, a Češka 15 bodova.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
3.3 ° C
6.5 °
0.8 °
88 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
10 °
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: