23.3 C
Zagreb
Utorak, 30 travnja, 2024

Capak potvrdio: Omikron je stigao u Hrvatsku, Kaić rekao kakve su simptome imali!

Pročitajte još:

Mogu reći da je omikron toliko načičkan mutacijama kao božićno drvce. Mi nemamo puno informacija. Ono što je izvjesno je da se radi o puno zaraznijem virusu jer ima puno više mutacija, rekla je epidemiologinja HZJZ-a

U Hrvatsku je stigao omikron, novi soj koronavirusa koji se iz Južne Afrike širi po svijetu. Omikron sojem koronavirusa zaražena su dva strana državljanina koji su boravili u Hrvatskoj gdje su bili na poslovnom sastanku, pokazali su rezultati sekvenciranja koje je trajalo 72 sata.

Nemaju teške oblike zaraze. Više ljudi koji su bili u kontaktu s njima su u 14-dnevnoj samoizolaciji.

Na izvanrednoj presici HZJZ-a potvrđeno je kako je omikron soj stigao u Hrvatsku. Na presici su se obratili šef HZJZ-a Krunoslav Capak, epidemiolog Bernard Kaić i mikrobiologinja Ljiljana Žmak u HZJZ-u.

“Otkriven je u nekim zemaljama svijeta, Hrvatska je među prvima koja je uvela mjere za sprječavanje širenja ovoga soja. Mi smo dokazali danas kod dva pacijenta da je potvrđen omikron soj”, rekao je Capak.

“Dobili smo soj u petak. Napravili smo screening, u subotu smo pokrenuli sekvenciranje jednog genoma. Za jednog smo potvrdili omikron. Gospodin koji je bio prvi, čiji je uzorak bio na Ruđeru, je cijepljen pa je količina virusa bila premala za screening. Ali je najsličniji oblicima omikrona koji su dokazani u Bocvani”, kazala je Žmak.

“Oboljeli su anketirani s ciljem pokušavanja otkrivanja infekcije i s ciljem istraživanja njihovih kontakta. Ne možemo potvrditi točno koji je izvor jer nisu putovali izvan Hrvatske, ali je moguće da su se zarazili na jednom međunarodnom skupu koji se održao dva dana prije nego su osjetili prve simptome. Postoji mogućnost da je neki od njih bio i izvor. Svi ti kontakti pozvani su na testiranje, njih 13, bilo je i stranaca na skupu pa je moguće da je netko od stranaca. Obavijestili smo njihove države i oni će tamo obaviti svoje testiranje. Svi kontakti koji su bili u Hrvatskoj s toga skupa i obiteljski kontakti su u karanteni i čekaju se rezultati testiranja”, objasnio je Kaić.

“Oba pacijenta bila su cijepljena. Zaštita cjepivom od ovoga soja je solidna. Oba pacijenta nemaju ozbiljnije simptome. Neminovno je bilo da će ovaj soj ući u Hrvatsku i neminovno je da neće biti novih slučajeva. Simptomi su slični gripi, povišena temperatura i k’o da ga je vlak zgazio, traju simptomi par dana”, objasnio je Kaić.

‘Nema smisla za čekanje novog cjepiva’
“Krenut ćemo s obradom 13 testova koja danas imamo i ako oni budu pozitivni ići će na sekvencioniranje, iako se za njih već pretpostavlja da su pozitivni”, rekla je Žmak.

“Nećemo mijenjati pravila za sve kontakte, isto kao i kada je delta krenula. Imali smo cilj spriječiti odnosno odgoditi malo ulazak. Dokazano je da kada se booster doza primijeni na delta soj, onda je zaštita još veća. Nema smisla za čekanje nekog unaprijeđenog cjepiva, pitanje je hoće li se uopće raditi novo cjepivo baš za omikron, nisu ga radili ni za deltu”, rekao je Kaić.

Na pitanje o epidemiološkoj situaciji Capak kaže: “Stagnacija brojki novozaraženih traje drugi tjedan, za očekivati je da će nam početi padati i druge brojke.”

“Puno je prerano da se daju ikakve prognoze o težini omikrona”, dodaje.

Capak: Strože mjere su uvijek na stolu, ali zasad nismo ništa planirali
Upitan je o tome hoće li se postrožavati mjere ako se omikron krene snažnije širiti.

“Strože mjere su uvijek na stolu, ali u ovom trenutku nismo ništa predvidjeli za postroženje mjera”, kaže Capak.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
25.1 ° C
26.1 °
22.6 °
34 %
4.1kmh
0 %
Uto
25 °
Sri
21 °
Čet
23 °
Pet
13 °
Sub
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: