20.8 C
Zagreb
Subota, 4 svibnja, 2024

Cijene u Hrvatskoj porasle najviše u posljednjih dvije godine od ulaska u EU: Hoće li jesen donijeti smirivanje situacije?

Pročitajte još:

Najveći generator rasta cijena ostaju cijene prijevoza koje su porasle na godišnjoj razini za 11,4 posto, a njih »podiže« rast cijena goriva i maziva koja su skuplja za 26,2 posto

Stopa inflacije proteklog je mjeseca bila 2,1 posto, dok su u odnosu na travanj ove godine građani Hrvatske u prosjeku na iste potrebe trošili 0,1 posto više. Od početka godine do kraja svibnja, u odnosu na isto razdoblje 2020., potrošačke cijene rasle su 1,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Najviše su ponovno porasle cijene prijevoza (na godišnjoj razini za 11,4 posto), koje su, pak, narasle zbog poskupljenja goriva i maziva od čak 26,2 posto. Prema podacima sa stranice cijenegoriva.info više nigdje nije moguće kupiti litru dizela ili benzina za manje od 10 kuna, a cijena litre autoplina se već opasno približila razini od pet kuna.

“Uz učinak baznog razdoblja, gdje je upravo najznačajniji pad cijena u 2020. zabilježen tijekom ljetnih mjeseci, rezultat je to većih cijena energije te rastuće domaće i inozemne potražnje (turizam)”, ocijenili su analitičari Raiffeisen banke, dodavši da je stopa inflacije očekivana te da su inflacijski pritisci privremenog karaktera.

– Uz učinak baznog razdoblja, gdje je upravo najznačajniji pad cijena u 2020. zabilježen tijekom ljetnih mjeseci, rezultat je to većih cijena energije te rastuće domaće i inozemne potražnje (turizam), stoji u ocjeni RBA.

No, upozoravaju i na činjenicu da poremećaji na strani ponude na globalnim robnim tržištima ne uspijevaju odgovoriti na nagli oporavak potražnje pa se dio globalnih kretanja prelijeva i na hrvatsko tržište.

– Potrošačka inflacija trebala bi dosegnuti svoj vrhunac tijekom ljetnih mjeseci, nakon čega bi godišnje stope rasta trebale blago usporiti te će inflacija i dalje ostati umjerena.

Prosječni rast potrošačkih cijena prema našim očekivanjima i u nastavku godine ostat će na razinama oko i iznad 2 posto, što predmnijeva prosječnu stopu inflacije od 1,8 posto za 2021, procjenjuju iz RBA-a.

DZS navodi da su osim prijevoza, najveći rast cijena (5,9 posto) zabilježila alkoholna pića i duhanski proizvodi. Cijene u restoranima i hotelima su, pak, porasle za 2,3 posto. Rekreacija i kultura su u odnosu na prošlu godinu skuplji za 1,9 posto, a stanovanje i režije za 1,6 posto. Hrvati više izdvajaju i za usluge i robe u zdravstvu (1,2 posto) i komunikacije (1,1 posto).

Ipak, statističari su otkrili kako su u odnosu na svibanj prošle godine pojeftinili odjeća i obuća (za 1,6 posto) te hrana i bezalkoholna pića (za 0,7 posto).

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
20.8 ° C
22.2 °
18.8 °
56 %
2.1kmh
20 %
Sub
22 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
23 °
Sri
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9284
GBP
1,1649
CHF
1,0258
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: