6.3 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Ćorić se busa u prsa i hvali: Da nije Vlada intervenirala, gorivo bi danas znatno poskupjelo

Pročitajte još:

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak navečer objavio je na Twitteru da bi zbog nastavljenog uspona cijena nafte u utorak svjedočili značajnom poskupljenju goriva na benzinskim crpkama da Vlada nije prošli tjedan donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

“Cijene nafte nastavile su rasti i da nije došlo do intervencije Vlade, sutra bismo svjedočili značajnom poskupljenju. Prema izračunima, u odnos na Uredbom utvrđenu cijenu, Eurodizel bi bio skuplji za 0,63 kune, Eurosuper 95 za 0,39 kuna, dok bi Eurosuper 100 prešao 12 kuna po litri”, napisao je Ćorić.

“Trenutni podaci govore da bi se globalno tržište trebalo stabilizirati do kraja godine, a mi nastavljamo pratiti cijene i trendove na tržištu naftnih derivata te ćemo upotrebljavati sve raspoložive mehanizme kako bismo ublažili pritiske na gospodarstvo i standard građana”, zaključio je Ćorić.

Podsjetimo, Vlada je prošlog četvrtka fiksirala cijenu dizela na 11 kuna, a benzina na 11,10 kuna po litri. Zbog tog poteza, neki trgovci su najavili da će premium goriva, ona više kvalitete koja su i skuplja, prodavati samo do isteka trenutnih zaliha.

O najavi distributera da će uskratiti svoje najkvalitetnije derivate: To je bilo očekivano
“To je bilo očekivano s obzirom na to da distributeri, INA i ostali, idu za tim da maksimiziraju marže, pa i njihov gubitak na činjenicu da su fiksirane sve cijene goriva je kod ovih skupljih i kvalitetnijih goriva veći i zato su se orijentirali na goriva s nižom kvalitetom”, kazao je.

Na pitanje zašto nisu ostavili cijene tih goriva tržištu Ćorić je kazao da nisu išli za tim.

“Vladina odluka je išla za tim da se pokrije što veći segment potrošnje i on je pokriven. Kad bi distributeri to htjeli i da s njihove strane postoji dobra volja, u 30 dana od prošle subote ni u jednom trenutku ne bi izostala ponuda ni jednog goriva”, kazao je.

“Nećemo dopustiti da se visoke cijene nafte na svjetskom tržištu preliju na hrvatsku ekonomiju”
Na pitanje koliko bi to moglo trajati ako cijene nafte nastave rasti, Ćorić je kazao da to može trajati dugo.

“Naša odluka je kreirana da traje 30 dana. Ako se nastavi rast cijena, onda ćemo kao vlada reagirati u narednom razdoblju. Nećemo dopustiti da se ovako visoke cijene na svjetskom tržištu preliju na hrvatsku ekonomiju u vidu visoke stope inflacije”, kazao je.

“Ako cijena nafte nastavi rasti, država će preuzeti dio tereta”
Ako cijena nastavi rasti, reagirat će vlada, kaže Ćorić.

“Cijela javnost zna da je ova stabilizacija cijena išla nauštrb marži. One su bile visoke, toga smo svjesni i zbog toga je trošak preliven u prvoj fazi na distributere. Ako dođe do daljnjeg povećanja cijene, država će učiniti to da preuzme dio tereta”, kazao je te dodao da je moguće i smanjivanje cijene trošarina u cilju stabilizacije cijena i održavanja kupovne moći.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
5.2 ° C
8.7 °
2.8 °
80 %
0.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
7 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: