9.6 C
Zagreb
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Crni rekordi u Indiji: Indija je prije 2 mjeseca proglasila pobjedu nad koronom. Sad mrtve pali na lomačama

Pročitajte još:

Prepune bolnice danima grčevito pokušavaju nabaviti kisik i odbijaju nove bolesnike, a indijska vlada angažirala je vojne zračne snage u pokušaju da osigura dostavu bolnicama u najpogođenijim područjima.

Indija sa 1.3 milijarde stanovnika ima 16.96 milijuna oboljelih i 192.311 umrlih. Danas je, četvrti dan zaredom, potvrdila rekordan broj novozaraženih, 349.691 u 24 sata. U zadnja 24 sata je umrlo je 2.767 osoba.

U veljači proglasili pobjedu, sad nemaju dovoljno kreveta
Početkom godine indijska je vlada mislila da je pobijedila virus. Sredinom veljače broj novozaraženih smanjio se na 11.000 dnevno, počeo je izvoz cjepiva i u ožujku ministarstvo zdravstva objavilo je da je u završnici epidemije koronavirusa.

No otada izbio je novi val potaknut pojavom novih varijanti koronavirusa, kao i masovnim okupljanjima poput festivala Kumbh Mela, koji je privukao milijune hodočasnika početkom travnja.

Bolnice u Delhiju upozorile su da su na rubu jer su jedinice intenzivne njege prepune i jer nema više slobodnih kreveta.

“Gotovo je svaka bolnica na rubu. Bez kisika nema izlaza za mnoge pacijente”, kazao je dr. Sumit Ray za BBC. “Za nekoliko minuta umiru. Gledate te pacijente, na respiratorima su s visokim koncentracijama kisika. Kad kisik stane većina njih umrijet će za nekoliko minuta”.

U bolnicu Jaipur Golden Hospital do petka poslijepodne trebalo je stići 3,6 tona kisika, no tek je djelić stigao do ponoći. Virolozi upozoravaju da se treba učiniti mnogo više da se zaustavi širenje virusa.

Gagandeep Kang s Kršćanskog medicinskog koledža u gradu Velloreu na jugu Indije poručuje da se treba osigurati da se održavaju samo nužne aktivnosti. “Znate kakva su indijska vjenčanja. Treba ograničiti broj okupljenih, bez obzira na to radi li se o obiteljskim događajima ili političkim skupovima. Sve to treba prestati”, kazala je za BBC.

Pomoć Indiji šalje Velika Britanija, Europa i SAD, a pomoć nudi i Pakistan, regionalni suparnik koji već desetljećima više ili manje otvoreno ratuje s Indijom.

Koliko je situcija zastrašujuća, možda najbolje pokazuje i to što krematoriji rade punim pogonom. 0-24 no i dalje ne stižu kremirati sve umrle. Kako prenosi RTL, mrtve se već danima spaljuje i u improviziranim spalionicama.

Iako su državni ministri i lokalne vlasti upozoravali na drugi val i pripremali akciju od veljače, čini se da je vladao vakuum u vodstvu unutar središnje vlade, dok je premijer Narendra Modi do posljednjih tjedana uglavnom šutio kada je bila riječ o cijeloj situaciji.

Modi je danas pozvao sve građane da se cijepe i budu oprezni, s obzirom na to da je Indiju zahvatila “oluja” zaraze.

“Bili smo samouvjereni, raspoloženje nam se popravilo nakon prvog vala, ali ova je oluja potresla zemlju”, poručio je Modi u radijskom obraćanju.

Modijeva vlada suočila se s kritikama kada je dopustila velika vjerska i politička okupljanja nakon što je broj zaraženih u Indiji naglo pao ispod 10.000 dnevno te zato što nije planirala jačanje zdravstvenih sustava.

Stručnjak za javno zdravstvo Anant Bhan kaže da dužnosnici nisu iskoristili zatišje za jačanje kapaciteta.

“Nismo naučili nikakvu lekciju iz prvog vala. Imali smo izvješća o tome da su neki gradovi ostali bez slobodnih bolničkih kreveta čak i u prvom valu, a to je trebao biti dovoljno dobar razlog da se pripremimo za drugi val”, rekao je Bhan za BBC te dodao kako se čini da postoji nedostatak koordinacije između saveznih država i nacionalne vlade oko opskrbe uređaja za kisik i osnovnih lijekova.

Krematoriji u više gradova rade danonoćno
Situacija je još strašnija kad su u pitanju kreveti na odjelima intenzivnog liječenja. Nekoliko je gradova ostalo na samo nekoliko desetaka takvih kreveta i sada grčevito pokušavaju stvoriti dodatne kapacitete u hotelima i stadionima. Ali brzo povećanje kapaciteta intenzivnog liječenja nije lako. Liječnik Fathahudeen kaže da samo postavljanje kreveta nije dovoljno: “Moramo osigurati da većina ovih kreveta ima opremu za kisik. Potrebno nam je više liječnika i medicinskih sestara za brigu o takvim pacijentima.”

Kaže da će za vladu biti “zastrašujući zadatak” osnovati takve ustanove i osigurati kvalitetnu skrb u kratkom roku.

Krematoriji u više gradova rade danonoćno, a ljudi moraju satima čekati da pokojnika kremiraju ili pokopaju. Stručnjaci kažu da to pokazuje kako bi stvarni broj smrtnih slučajeva mogao biti puno veći.

Sanjeev Gupta, fotoreporter iz grada Bhopala u središnjoj Indiji, došao je prošli tjedan do jednog od gradskih krematorija zbog, kako je smatrao, uobičajenog radnog zadatka. Bhopal je toga dana prijavio samo četiri smrti povezane s covidom-19. Gupta je bio iznenađen kad je vidio na desetke pogrebnih lomača. Još nekoliko tijela je čekalo na kremiranje u električnoj peći. Gupta kaže da je bio dirnut kad ga je mladić zamolio da fotografira dim koji izlazi iz dimnjaka krematorija: “Rekao je da je taj dim njegova majka. Srce mi se steglo kad mi je to rekao.”

Još jedan fotoreporter u Lucknowu, glavnom gradu savezne države Uttar Pradesh, rekao je za BBC da je 14. travnja izbrojao gotovo 100 pogrebnih lomača u jednom od gradskih krematorija. Službeni podaci o smrtnim slučajevima za cijelu saveznu državu tog dana govorili su o 85 umrlih.

“Nebo je postalo narančasto u blizini krematorija. Još se naježim kad razmišljam o tome. Od vlasti definitivno ne dobivamo prave podatke o smrtnim slučajevima”, rekao je fotoreporter.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
7.2 ° C
8.8 °
4.8 °
80 %
1kmh
0 %
Čet
7 °
Pet
14 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
8 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: