12.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Davor Božinović objavio detalje o covid-putovnicama: Može se dobiti i nakon jedne doze cjepiva

Pročitajte još:

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, u Saboru je govorio o covid-putovnicama

Podsjetimo, od danas su se putem sustava eGrađani i u uredima HZJZ-a počele izdavati EU digitalne covid-potvrde.

Covid-putovnice mogu dobiti svi 22 dana nakon prve doze cjepiva
“Počele su se danas izdavati, građani mogu dobiti potvrdu. Mogu potvrdu dobiti i oni koji su se cijepili jednom dozom ako je od toga prošlo 22 dana. Uz Hrvatsku su danas spremne Njemačka, Italija, Danska da krenu s izdavanjem potvrda. Zasad se 13 zemalja konektiralo na europski pristupnik za covid-putovnice. Ulazak u druge zemlje ovisi o tim zemljama. Svi koji imaju potvrde mogu ući u Hrvatsku, napravit ćemo demonstraciju na granici”, kaže Božinović.

Još se ne zna gdje ćemo sve moći ući s njima
“Što se tiče ulaska u druge zemlje, to ovisi o njima. Ulazak u zemlju je još uvijek suvereno pitanje svake članice. Austrija je, mislim, isto donijela kao i Hrvatska, 22 dana od jedne doze”, rekao je.

“Izdano ih je već oko 15.000”
“Izdano ih je već oko 15.000. Mi smo to vrlo ozbiljno shvatili, radili smo intenzivno na tome, posebno informatički stručnjaci”, kaže.

“Za nekoliko desetaka sekundi se dobije potvrda”, dodaje.

“Pošto smo prvi implementirali, nisam siguran da se može u više zemalja zasad s covid-potvrdom”, kaže. “Kad si prvi, prvi si”, dodao je.

‘Svi koji imaju te potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku’, istaknuo je Božinović.

Upitan gdje se može trenutno putovati s covid-putovnicom, Božinović je rekao da je Hrvatska prva koja ih je implementirala na granične prijelaze pa nije siguran gdje se zasad može putovati.

‘Nama je važno da svi oni koji imaju tu potvrdu mogu doći k nama, jer smo turistička zemlja. Važno je da se smanji zadržavanje na granicama’, rekao je Božinović.

Cijeli sustav za Europsku uniju stupit će na snagu 1. srpnja. ‘Bilo bi nam idealno da sve države imaju ista pravila kada govorimo o broju doza, da to bude jedna doza i 22 dana, ali to je suvereno pravo države da odlučuje u tim kriterijima. Ukoliko Europa pokaže jedinstvo, nadam se da će se ići prema toma, tek tada dobivamo puni smisao potvrdi. Mi smo tu liberalni u smislu jedne doze i 22 dana’, rekao je Božinović.

Na pitanje hoće li digitalnu potvrdu dobiti i oni koji se nisu cijepili cjepivima koja su odobrena u EU, Božinović je kazao da se potvrda odnosi samo odnosi na cjepiva koja su registrirana u Europskoj agenciji za lijekove.

‘To ne znači da građani EU i drugi koji budu cijepljeni drugim cjepivom neće moći pod istim uvjetima ući u RH ali se to neće moći učitati kroz digitalnu potvrdu’, rekao je Božinović.

Novinari su pitali ministra gdje bi on htio putovati s obzirom da ima covid-putovnicu.

‘Na hrvatsko more jer i njega dugo nisam vidio’, rekao je ministar.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.7 ° C
13.8 °
11.9 °
54 %
2.6kmh
0 %
Pet
12 °
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: