6.4 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Epidemiologinja HZJZ-a: Hrvatska skraćuje trajanje Covid potvrda? Više neće vrijediti 12 mjeseci

Pročitajte još:

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel rekla je da će Hrvatska, u skladu s preporukama iz Europe, revidirati trajanje covid-potvrda.

“Do sada smo smatrali da nakon preboljenja i potpunog cijepljenja s dvije doze ta zaštita traje 12 mjeseci, odnosno i covid-potvrde su vrijedile 12 mjeseci. Međutim, sada, u sklopu novih okolnosti širenja omikrona Europom, a vjerojatno i kod nas, i mi ćemo morati revidirati njihovo trajanje u skladu s preporukama europskih stručnjaka. Bit će kraće, na nivou EU se najavljuje skraćenje na 9 mjeseci”, rekla je Pem Novosel za HRT.

Kazala je da je većina hrvatskih građana posljednjih dana dolazila po booster dozu. “U subotu je npr. bilo 22 tisuće cijepljenih osoba i od toga je više od 14 tisuća primilo booster dozu, oko šest i pol tisuća je primilo drugu dozu, a svega dvije tisuće prvu. U svakom slučaju je interes za cijepljenje posljednjih tjedana visok i raste, i sve više osoba prima i tu booster dozu”, rekla je epidemiologinja.

Pem Novosel je potom kazala da trajanje imunosti ovisi o situaciji: je li osoba preboljela virus ili je nakon toga cijepljena, odnosno je li primila jednu ili pune dvije doze; ili je primarno potpuno cijepljena (s dvije doze). Pojasnila je potom da je potvrda o primarnom potpunom cijepljenju trajala 12 mjeseci, no da nova istraživanja pokazuju da imunost nakon primarnog cijepljenja “ipak ne traje 12, nego u prosjeku šest mjeseci, a kod nekih osoba i kraće.”

“Zato smo, kao i ostale europske države, počeli preporučivati dodatnu dozu kod starijih i imunokompromitiranih osoba, odnosno booster dozu kod ostalih”, rekla je Pem Novosel, dodajući da se u većini europskih zemalja, pa tako i kod nas, smatra da osobama koje su preboljele covid-19 te primile dvije doze cjepiva booster doza nije potrebna.

‘Međutim, u svjetlu ubrzanog širenja varijante omikron, ima i onih koji žele i tu booster dozu i vjerojatno će se i to omogućiti’, kaže.

Pem Novosel odgovorila je na pitanje trebaju li nam strože ili možda blaže mjere tijekom nadolazećih blagdana.

‘Za donošenje mjera nadležan je nacionalni Stožer civilne zaštite, a ja mogu reći ono što je preporuka Europskog centra za prevenciju i suzbijanje bolesti – sugeriraju da se te mjere pojačaju, tako da bi bilo korisno, ako želimo izbjeći zarazu, da osobe koje su osjetljivije ili nisu preboljele ili se cijepile izbjegavaju veća okupljanja te se pridržavaju osnovnih epidemioloških mjera’, zaključila je Pem Novosel.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
7.6 ° C
8.8 °
5.3 °
60 %
1kmh
0 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
12 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: