13.6 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Fenomen ‘fenske bure’: Dalmaciju zadesila teško podnošljiva vremenska pojava, u ponoć je bilo više od 30°C!

Pročitajte još:

Nakon paklenog vikenda Jadran očekuje promjena vremena od novog tjedna, a u ponedjeljak već nastupa južina. Jače naoblačenje s neverama zahvatit će u utorak najprije Istru i Kvarner

Vrućini i sparini ovog ljeta još ne nazire se kraja. Sinoć je u Dalmaciji tijekom dana i noći bilo izrazito vruće, a najtopliji dan u Hrvatskoj jučer bio je Knin s najvišom dnevnom temperaturom od 39.2°C. Splitska zračna luka hrabro ga slijedi te je izmjereno 38.2°C, a zadarska 37.4°C. Dalmatinci su sinoć očito loše spavali, piše Dalmacija Danas.

Sinoć je, k tomu, zapuhala i fenska bura koja je isušila zrak i u mnogim predjelima donijela zamjetan porast temperature. U Baškoj Vodi je, primjerice, sinoć u 23.30 izmjereno nevjerojatnih 34 stupnja Celzijeva, dok je oko ponoći u Solinu, Mokošici, Omišu i Supetru bilo nešto svježije s izmjerenih 32°C.

Fenska bura uvod je u vrlo vruć kraj tjedna u kojem mjestimice postoji mogućnost obaranja temperaturnih rekorda, piše RTL.hr. Velike vrućine potrajat će do sredine sljedećeg tjedna kada se očekuje hladna fronta koja će donijeti manji pad temperature zraka.

Nakon paklenog vikenda Jadran očekuje promjena vremena od novog tjedna, a u ponedjeljak već nastupa južina. Jače naoblačenje s neverama zahvatit će u utorak najprije Istru i Kvarner, a zatim i ostatak obale. Jug Hrvatske i dalje ostaje potpuno suh. Sredinom tjedna bura će rastjerati oblake, a vrućina će napokon malo popustiti.

Toplinski val na kopnu će svoj vrhunac imati početkom idućeg tjedna uz jugozapadni vjetar. No, u gorju su ipak mogući pljuskovi bit će postupno sve nestabilnije. Uz sjeverni vjetar stići će znatno svježiji zrak pa će od utorka biti mnogo ugodnije.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.6 ° C
13.3 °
6.8 °
67 %
0.5kmh
0 %
Sub
15 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: