26.2 C
Zagreb
Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Fuchs: “Tražit ću da svi cijepljeni 1 dozom mogu odmah na posao”

Pročitajte još:

Ministri Josip Aladrović, Ivan Malenica i Radovan Fuchs obratili su se medijima nakon sjednice Vlade. Upitan o covid potvrdama, ministar Aladrović rekao je da se mora omogućiti ljudima da se cijepe ili testiraju.

– To je neinvazivna metoda, ne razumijem zašto je to problem. S druge strane, poslodavac treba omogućiti ljudima da rade u neometanim uvjetima. Na poslodavcima je da preuzmu odgovornost što će s onima koji se odbijaju testirati. Radno pravo nije tako jednostavno i svaki je slučaj jedinstven. Postoje određeni akti koji formiraju što će s djelatnicima koji se odbijaju testirati. Ne postoji niti može postojati generalna uputa što učiniti, to je između poslodavca i djelatnika koji se ne mogu testirati – komentirao je Aladrović uvođenje covid potvrda, piše 24 sata.

Premijer Andrej Plenković najavio je kako će se zakoni mijenjati tako da se sankcionira one koji “potiču ljude na neposluh i ignoriranje mjera Stožera”.

– Demantirao bih jedan medijski tekst u kojem stoji da sam ja rekao da je odluka o Covid potvrdama na razini preporuke. To nije istina, odluka Stožera je zakonita i u okviru zakona ćemo razmotriti sankcije za poslodavce koji ne postoje odluke stožera – rekao je Malenica.

Na pitanje da razjasni premijerovu najavu da će tražiti sankcije, Malenica je rekao kako će o svim sankcijama tek raspravljati, ali da će se odnositi na čelnike lokalnih i regionalnih jedinica koji od svojih zaposlenika ne traže potvrde na uvid i samim time ih pozivaju na nepoštivanje te odluke.

Fuchs: ‘To je neodgovorno ponašanje’
Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako ima određeni broj slučajeva u školama da su djelatnici odbili testiranje i ušli u školu te održali nastavu.

– Nitko ih nije fizički sprječavao, ne mislim da treba postavljati policajce i zaštitare, ali osobno mislim da je to neodgovorno ponašanje. Nitko nikoga ne prisiljava na cijepljenje, to je jedna mjera za suzbijanje pandemije. Nadam se da će ti ljudi doći pameti i da se neće povoditi za kojekakvim političkim pojedincima, koji pokušavaju zadobiti jeftine političke poene igrajući se neodgovorno zdravljem naših sugrađana – rekao je dodavši kako je prvog dana uvođenja potvrdi u školama zapravo prošlo sve uredu, osim tih par situacija.

Poručio je kako će se na današnjem sastanku razgovarati o sankcijama, a da će se on zalagati za to da nema nekih “drakonskih mjera.”

– Ali određene mjere se moraju iznaći. I sankcije. One ne moraju biti isključivo u smjeru gubljenja posla, to ne treba, ali se mora uvesti reda oko poštivanja mjera. Nitko ovo ne radi zato što mu se to sviđa, treba biti odgovoran – rekao je istaknuvši kako će on apelirati na Stožer da se onima koji su dobili prvu dozu omogući odmah neometan dolazak na posao bez testiranja i da ne moraju čekati EU covid potvrdu do druge doze.

– Tražit ću da ne moraju čekati 21 dan nego da im se uz određenu potvrdu to verificira za ulazak. Bez obzira kad se postiže puni imunitet, on se počinje stvarati nakon same vakcinacije – rekao je dodavši kako će on to predložiti, ali da nije siguran hoće li to biti prihvaćeno.

– Ako uvažavamo za ulazak potvrdu liječnika nekima koji su preboljeli i to u Hrvatskoj vrijedi kao dokaz da se ne treba testirati, ja mislim da bi trebalo biti prihvatljivo i da svi oni koji se cijepe jednako tako uz potvrdu da su se cijepili ulaze bez testiranja i da ne moraju čekati 21 dan do dobivanja. To bi u konačnici smanjilo i pritisak na testna mjesta – rekao je.

Istaknuo je kako nema informacija o slučaju privođenja nastavnice koja je radila probleme zbog Covid potvrda

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
26.6 ° C
26.9 °
24.3 °
34 %
3.6kmh
0 %
Pon
24 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
21 °
Pet
12 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: