6.3 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Ne postoji kazna za odbijanje COVID potvrda: Malenica na zatvorenom sastanku otkrio manjkavosti

Pročitajte još:

Premijer je nakon sjednice najavio kako će zadužiti Malenicu da osmisli pravni okvir kojim će se definirati sankcije

Iako je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao kako će se pokušati pronaći način kažnjavanja dužnosnika koji ne poštuju odluke stožera civilne zaštite RH, čini se kako je na sastanku rečeno nešto upravo suprotno.

“Zadužit ćemo ministra pravosuđa Ivana Malenicu, prije svega zbog izjava gradonačelnika Primoštena i Sinja Stipe Petrine i Mire Bulja, da vidimo na koji način pravno možemo sankcionirani takvu situaciju. Jer ovo je apsolutno nedopustivo da ljudi koji imaju mandat i odgovornost na najgori mogući način negiraju odluke Stožera”, naveo je tada premijer.

No, kako neslužbeno doznaje Novi list, na sastanku je upravo Malenica otvoreno rekao kako ne postoji način da se upravo gore navedeni, ali niti drugi koji su odlučili ignorirati odluku stožera, sankcioniraju.

Dakle, obvezne covid-potvrde su više preporuka nego pravilo za čije nepoštovanje slijede sankcije. Stoga nitko ne bi trebao strahovati od otkaza.

Balansiranje zadovoljstvom partnera
Zapravo, velik dio sastanka vladajuće većine je protekao u raspravi o covid-potvrdama. Neki od njih imaju i neugodna iskustva s protivnicima uvođenja covid-potvrda. Premijer i ministar zdravstva su doživjeli neugodno skandiranje prosvjednika na Markovu trgu, a prije nekoliko dana se više stotina prosvjednika okupilo i ispred kuće bjelovarskog gradonačelnika i čelnika HSLS-a Darija Hrebaka.

No, on je na sastanku kritizirao covid-potvrde, a pridružio mu se i HNS-ov Stjepan Čuraj. Neki partneri, pak, smatraju da mjere nisu dovoljno stroge. Tako se Silvano Hrelja zalaže da necijepljeni sami plaćaju troškove liječenja u slučaju zaraze i hospitalizacije, a oštrije mjere zagovaraju i Furio Radin te Radimir Čačić. Premijer će očito morati balansirati i sa zadovoljstvom svojih koalicijskih partnera.

Formalnih zaključaka u cijeloj priči nije bilo, osim što je Plenković eksplicitno dao do znanja da Hrvatska neće kopirati austrijski model koji necijepljenima praktički brani izlazak iz kuće, osim zbog opravdanih razloga. Neće se dogoditi niti njemački model 2G u kojem je sve dopušteno cijepljenima i preboljelima.

Priopćenje Hrvatske biskupske konferencije, u kojemu kler izražava skepsu prema “prisili i uvjetovanju” te preporučuje testiranje “neinvazivnim metodama” zateklo je Banske dvore. Čačić je jučer navodno kritizirao vodstvo HDZ-a, jer nije razgovaralo sa svećenstvom i pripremilo ih za covid-potvrde.

O Laucu i referendumu – ni riječi
O posljednjem istupu Gordana Lauca i najavi Mosta da će raspisati referendum protiv covid-potvrda, nije bilo ni riječi. Zato se oglasio jedan od inicijatora referenduma, Mostov Nikola Grmoja.

“Nakon naše najave referendumske inicijative ustavni stručnjaci potvrđuju da je Stožer odlukom o obveznom testiranju necijepljenih u potpunosti zamijenio Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo.

Kažu kako u članku 47. Zakona na koji se Vlada poziva nema nijedne odredbe koja bi Stožeru davala ovlast da općim propisom regulira obvezu testiranja samo za određene kategorije građana, samo za određene službe, samo za određene prostore, samo za određene djelatnosti itd.” i slažu se da samo Hrvatski sabor može donositi takve propise koji u velikoj mjeri ograničavaju prava i slobode građana, ali ih i diskriminiraju.

Osim toga, na koalicijskom sastanku vladajuće većine ministar Malenica je potvrdio da su covid-potvrde na razini preporuke, a ne pravila koje bi pod prijetnjom kazne morali poštivati svi.

Dakle, ne samo da pada u vodu Plenkovićev nalog da se kazni našeg Mira Bulja i ostale dužnosnike koji ne žele dijeliti građane nego nitko od građana ne može biti sankcioniran zbog nepoštivanja ove preporuke Stožera. Tek smo najavili referendum, a već su se počeli povlačiti, ali mi svakako idemo do kraja”, poručio je Grmoja na Facebooku.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
3.3 ° C
6.5 °
0.8 °
88 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
10 °
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: