6.4 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Glavni riječki epidemiolog: Ozbiljno upozorenje ‘treba cijepiti djecu, oni šire bolest!’

Pročitajte još:

U Primosko-goranskoj županiji se jučer dnevni broj novozaraženih koronavirusom gotovo udvostručio u odnosu na dan ranije, dok je u cijeloj Hrvatskoj zabilježen značajan porast slučajeva. U KBC-u Rijeka liječi se 30 oboljelih pacijenata, a četvero ih je na respiratoru, javlja Novi list.

“Broj novozaraženih u županiji prvi put je nakon duljeg vremena prešao stotinu. Ako se uzlazni trend nastavi, kroz desetak dana to će se odraziti i na broj hospitaliziranih. Bolnički kapaciteti za covid-19 su pripremljeni, ali se ne aktiviraju jer smanjuju kapacitete za ostale djelatnosti u KBC-u Rijeka i zato nas treba zabrinuti ako broj nastavi rasti”, izjavio je glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević.

Rast broja zaraženih posljedica je, kaže, širenja virusa tijekom ljetne sezone, a sada se on proširio i unutar radnih kolektiva, škola i obitelji. Širenju zaraze pridonosi i boravak u zatvorenim prostorima.

U školama na riječkom području dva su razreda u samoizolaciji i to zato što se nije uspjelo odrediti koji su učenici bili izloženi virusu, a koji nisu.

– U dogovoru sa školama i službama školske medicine i epidemiologije postigli smo dogovor da ćemo svaki puta pokušati osigurati siguran okoliš i izdvojiti samo one koji su bili u duljem intenzivnom kontaktu sa zaraženim učenikom kako bi se što dulje nastava održavala u školama, rekao je Rončević, koji poziva na cijepljenje djece starije od 12 godina koja su u školama i na sportskim aktivnostima posebno izložena COVID-u.

»Znamo da oni lakše prolaze, ali doprinose širenju epidemije. Imamo puno ljudi koji nisu zaštićeni jer nisu preboljeli niti su cijepljeni, tako da imamo veći bazen onih koji se mogu zaraziti i teže oboljeti«, podsjeća.

Loše je, kaže, što je cijepljeno samo 55 posto nastavnika jer bi upravo njihova poruka motivirala na cijepljenje djece i mladih. Zasad među mladima koji su se cijepili prednjače oni koji su se sami odlučili na cijepljenje te oni koji se bave sportom jer ih je na to natjerala obveza COVID-potvrda na natjecanjima.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.4 ° C
7.7 °
2.1 °
72 %
1kmh
0 %
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
12 °
Uto
6 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: