6.3 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

HALMED istražuje slučaj: 33-godišnja osoba umrla 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom

Pročitajte još:

Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prijavljen je još jedan slučaj sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom vezan uz cjepivo AstraZenece

Muškarac (33) preminuo je 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom. Kako javljaju iz HALMED-a, od zdravstvene ustanove u kojoj se slučaj dogodio zatražili su medicinsku dokumentaciju preminule osobe na temelju koje će provesti analizu.

“U prijavi je navedena trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda. U što skorijem roku očekujemo zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije koja je u tijeku”.

HALMED i HZJZ danas su započeli raditi na ocjeni koja će se žurno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije, nakon čega će izvijestiti o ishodu.

Prijava će danas biti upućena i Europskoj agenciji za lijekove (EMA), kako bi se uključila u ocjenu slučaja.

HALMED ističe da dosad nije zaprimio ni jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost sa cijepljenjem.

Zaprimljeno je devet prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom, koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja.

Među njima za šest prijava iz trenutno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti uzročno-posljedičnu povezanost sa cijepljenjem. Za te slučajeva, koji uključuju i danas zaprimljenu prijavu, zatraženi su dodatni podaci potrebni za potpunu ocjenu prijava.

Za tri prijave, nakon provedene potpune ocjene sve dostavljene medicinske dokumentacije, utvrđeno je da nije vjerojatna uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda, što uključuje i posljednji ocijenjeni slučaj plućne tromboembolije.

HALMED je zaprimio i šest prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom, koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva.

Od navedenih ukupno 15 prijava sumnji sa smrtnim ishodom, u devet prijava radi se o cjepivu Pfizera, a u šest cjepivu AstraZeneca.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
3.3 ° C
6.5 °
0.8 °
88 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
10 °
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: