16.5 C
Zagreb
Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Andrej Plenković predstavlja mjere: Objavio koji su sve proizvodi pojeftinili i koliko

Nakon što ga je predstavila socijalnim partnerima i koaliciji Vlada će na današnjoj sjednici i javnosti predstaviti V. Paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena

Pročitajte još:

Premijer Plenković je na početku sjednice izrazio sućut Maroku zbog potresa te Libiji zbog poplava. Najavio je i slanje pomoći od strane Hrvatske.

‘Od drugih aktivnosti izdvojio bi važan događaj početkom tjedna na KBC Zagreb. Veliki projekt gdje se ulaže u KBC. Ukupna ulaganja u našem mandatu su 337 milijuna eura iz različitih izvora’, dodao je Plenković.

Izdvojio je i današnju sjednicu GSV-a, ali i jučerašnji sastanak s udrugama vezano uz nasilje nad ženama. ‘Jučer smo održali važan sastanak s predstavnicima udruga koje se bave problemom nasilja nad ženama. Predstavili smo nove mjere za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece. Proširujemo i osnažujemo prava za žrtve. Poslali smo poruku da je ubojstvo žena neprihvatljivo te uvodimo kazneno djelo teško ubojstvo žene’, poručio je Plenković.

‘Za razliku od aktera koji nasilje nad ženama pokušavaju podvući pod ideološku temu, poruka i pozicija Vlade je da borba protiv nasilja nema alternativu’, poručio je premijer.

Vlada Republike Hrvatske će na današnjoj sjednici predstaviti novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu.

Vlada je jučer s trgovcima dogovorila smanjenje cijena hrane, no samo je Konzum najavio koje mjere planira poduzeti.

Predsjednik GSV-a Ivan Mišetić iznio je danas ukratko odrednice Vladinog paketa mjera potpore građanima i gospodarstvu koji bi trebao biti objavljen nakon sjednice Vlade.

Mišetić nije želio govoriti o pojedinostima paketa mjera, no izrazio je zadovoljstvo u ime socijalnih partnera Vladinom socijalnom osjetljivošću i nastojanjem očuvanja socijalne kohezije u društvu.

Odgovarajući na novinarski upit potvrdio je da je paketom mjera predviđeno vraćanje cijene 30 artikala na razinu 31. prosinca prošle godine.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel ustvrdio je da je na razini EU “izvanredno stanje” i da su cijene energenata utjecale na “ratno profiterstvo” mnogih u vrijeme krize te da u takvom stanju svako administrativno ograničenje cijena ima logiku i potrebu u zaštiti građana koje to najviše pogađa.

Stoga očekujemo proširenje liste proizvoda koje će Vlada administrativno ograničiti i utvrditi zaštitne cijene te da trgovci za puno širi aspekt proizvoda također smanje cijene, istaknuo je.

“Zadovoljni smo paketom mjera, no nismo sretni što Vlada mora ponovno ići s njima, jer to znači da još uvijek imamo izvanredno stanje”, rekao je Novosel.

Mjere Vlade
Cijena struje
Premijer predstavlja mjere. Rekao je da je cilj zadržati nisku cijenu energije.

Nove mjere koje će stupiti na snagu 1. listopada i trajati do konca ožujka vrijede 644 milijuna eura. One koje su na snazi vrijede 581 milijun eura, a bit će predstavljene i mjere od 1,212 milijuna eura.

“Prvi cilj je zadržati nisku cijenu energije, a ta mjera je vrijedna 288 milijuna eura. Prosijek EU-a je 141 euro po megavat satu, najskuplji je Dublin. Zagreb je uz Budimpeštu najjeftiniji po cijeni struje. Cijena za kućanstva cijena struje ostaje ista, ali se povisuje prag sa 2500 na 3000 kWs. To znači da naša kućanstva mogu potrošiti više struje po povoljnijoj cijeni. Ova mjera sa odnosi na 2,2 milijuna mjernih mjesta i znosi 102 milijuna eura”, objasnio je premijer.

1

2 1

Vlada će sufinancirati i dalje struju za javni sektor. Obuhvaćeno je skoro 120 tisuća korisnika. Mjera košta oko 100 milijuna eura.

1 1

Cijena struje za malo i srednje poduzetništvo subvencionirat će se kao i do sada, a mjera je teška 86 milijuna eura.

2 2

“Obrtnici i poduzetnici mogu mirno planirati svoje obaveze”, poručio je premijer.

Potpora umirovljenicima
Inflatorni udar najviše pogađa umirovljenike koji imaju najniža primanja. Stoga je plan da umirovljenici s mirovinama do 700 eura dobiju antiinflacijski dodatak od 60 do 160 eura.

Paket obuhvaća oko 700 tisuća umirovljenika s mirovinom do 700 eura, a prvi puta su obuhvaćeni i zaposleni umirovljenici.

3

Oni koji primaju mirovine do 300 eura dobit će najviše – 160 eura. Potporu će dobiti i umirovljenici koji rade, ali im je mirovina manja od 700 eura. Za umirovljenike će biti izdvojeno 72 milijuna eura.

Korisnici dječjeg doplatka
Jednokratnu pomoć države dobit će i korisnici dječjeg doplatka. Za jedno djece 50 eura, za dvoje djece 100 eura, za troje 150, četvero 200 eura.

4

Zamrzavaju se cijene 30 proizvoda
Cijene za osnovnih 30 proizvoda se ograničavaju i vraćaju na razinu od prije 1. siječnja ove godine.

5

6

7

8

9

“Svi će trgovci dobiti oznaku za ograničene cijene tako da svi potrošači jasno vide”, istaknuo je premijer.

11

“Svi će trgovci dobiti oznaku za ograničene cijene tako da svi potrošači jasno vide”, istaknuo je premijer.

Naknade u sustavu socijalne skrbi
Jednokratnu novčanu naknadu dobit će 173 tisuće osoba od kojih je čak 140 tisuća osoba s invaliditetom koje će imati pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura.

12 1

Nezaposlene osobe dobit će jednokratnu naknadu od 100 eura.

1 2

Potpore za poljoprivrednike
Za ublažavanje posljedica nepogoda poljoprivrednici će dobiti sveukupno 25 milijuna eura, dodao je.

1 3

2 3

3 1

4 1

5 1

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
22.5 ° C
23.8 °
18.1 °
46 %
1kmh
0 %
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: