15.9 C
Zagreb
Srijeda, 4 listopada, 2023

Capak: Vrhunac gripe krajem siječnja, kraken je vrlo vjerojatno već i kod nas

Prema rezultatima mikrobioloških nalaza kraken dosad nije zabilježen no radi se o uzrocima prikupljenim prije dva tjedna, dodao je ravnatelj HZJZ-a

Pročitajte još:

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u četvrtak kako se vrhunac gripe očekuje krajem siječnja i početkom veljače te da je u Hrvatskoj vjerojatno već prisutna varijanta covida-19 kraken, iako dosad nije mikrobiološki potvrđen.

“Sada ga vrlo vjerojatno ima već i kod nas, pošto nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi su se brzo proširili te je za očekivati da će se širiti i kraken”, izjavio je Capak.

Prema rezultatima mikrobioloških nalaza kraken dosad nije zabilježen, no radi se o uzrocima prikupljenim prije dva tjedna, dodao je ravnatelj HZJZ-a, koji je sudjelovao na skupu u povodu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Novi sojevi kraken i kerber podvarijante su BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa.

Zasad nema dokaza da kraken uzroku težu bolest
“Neke varijante se brže šire te su zaraznije, a kerber i kraken su očito nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasada nema nikakvih kliničkih dokaza da oni uzrokuju težu bolest”, rekao je Capak.

Kad je riječ o gripi navodi kako smo do 15. prosinca prošle godine imali 70-ak slučajeva dok sada bilježimo tisuće zaraženih pa se kulminacija sezone gripe očekuje krajem siječnja i početkom veljače, u najhladnijem periodu godine.

Pošto više nisu na snazi mjere protiv covida te imamo velika okupljanja očekivano je širenje respiratornih infekcija i covida-19.

“Imunitet kod respiratornih infekcija je kratkotrajan, bilo da se on steče cijepljenjem ili prirodnim putem. To što ste imali gripu prošle godine ne znači da je nećete ponovno dobiti“, kazao je Capak.

Stoga se građanima preporuča da drže razmak i izbjegavaju velika okupljanja te da se cijepe. Capak je istaknuo i kako je u Hrvatskoj godišnje maksimalno oko stotinjak smrtnih slučajeva od gripe.

U sezoni respiratornih infekcija je trenutno aktivan i respirativni sincicijski virus (RSV) koji je već dobro poznati infekt kod djece, a najveći problem se pojavljuje kod djece koja su zaražena i gripom i sincicijskim virusom. Iako se bilježi postupni pad zaraženosti, RSV je posebno opasan kod male djece koja imaju uske bronhe jer ih taj virus začepljuje.

HZJZ je izvijestio da je početkom siječnja odobrena mogućnost besplatnog cijepljenja i osobama koje ne pripadaju rizičnim skupinama stanovništva, zbog povećanog interesa za cijepljenje i male dostupnosti cjepiva u ljekarnama.

Građane pozivaju da se za cijepljenje jave izabranim liječnicima obiteljske medicine te da termin za cijepljenje unaprijed dogovore telefonskim putem, radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje respiratornih infekcija.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Loše vijesti s požarišta u Osijeku: Na intervenciji gašenja požara ozlijeđena tri vatrogasca, jedan teže

"U gašenje požara odmah su angažirane sve snage, i gradski i županijski stožer, a sada je na terenu oko...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.5 ° C
17.7 °
14.8 °
72 %
1.5kmh
0 %
Sri
16 °
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
23 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9514
GBP
1,1554
CHF
1,0381
CNY
0,1322
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: