7.4 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Čeka nas opasan dan, crveni alarm za cijeli Jadran!

Pročitajte još:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas crveno upozorenje za sve priobalne županije

Na riječkom području očekuje se jako i olujno, mjestimice na udare i orkansko jugo te južni vjetar, poslijepodne u okretanju na buru, a kako se očekuju udari vjetra do 135 kilometara na sat, DHMZ je upozorio na moguće plavljenje riva.

DHMZ ističe da će splitsku regiju također zahvatiti jako i olujno jugo i južni vjetar, ponegdje i s orkanskim udarima, dok se očekuju udari vjetra do 120 kilometara na sat pa su također moguća plavljenja riva.

Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će zatim okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru očekuje se i na području Kvarnera, gdje su mogući udari vjetra do 110 kilometara na sat, dodaje DHMZ.

Za gospićku i kninsku regiju objavljeno je narančasto upozorenje
Zavod naglašava da je crveno upozorenje objavljeno i za sjevernu i srednju Dalmaciju, koje će zahvatiti jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će prema večeri slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak zapadni i sjeverozapadni vjetar. Očekuju se udari vjetra do 110 kilometara na sat.

Jug zemlje, dodaje DHMZ, također će zahvatiti jako, mjestimice olujno jugo, koje će prema večeri će slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak jugozapadni vjetar, s najjačim udarima vjetra do 110 kilometara na sat.

DHMZ je izvijestio da je za gospićku i kninsku regiju objavljeno narančasto upozorenje zbog mjestimice obilne kiše i lokalno mogućih bujičnih i urbanih poplava s količinom oborine i do 110 milimetara.

Moguća je šteta na obalnoj infrastrukturi
Zavod dodaje kako su mogući poplavljivanje imovine i prometne mreže, prekid opskrbe energijom i prekid komunikacijske mreže te opskrbe vodom. Upozorava i na opasne uvjete za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će zatim okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru zahvatit će i područje Velebitskog kanala, za koje je također izdano narančasto upozorenje.

DHMZ upozorava građane da budu pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, ističe DHMZ.

Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, a građanima se savjetuje da prate najnovija vremenska izvješća i izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
7.3 ° C
7.7 °
5.4 °
83 %
4.6kmh
100 %
Uto
7 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: