6.8 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

DHMZ tvrdi: “Postojeći sustav obrane od tuče u Hrvatskoj nije učinkovit niti isplativ”

Pročitajte još:

Državni hidrometeorološki zavod poručio je u petak da operativna obrana od tuče u Hrvatskoj na sadašnjoj tehnološkoj i stručnoj razini nije učinkovita i ekonomski isplativa, a kao jedini učinkovit način smanjivanja štete navodi sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža.

Olujno nevrijeme s tučom, kakvo je u srijedu pogodilo sjever Hrvatske, će zbog očekivanih klimatskih promjena biti još češće i intenzivnije u narednim desetljećima, priopćili su iz DHMZ-a.

Zbog toga je poljoprivrednicima potrebno osigurati zaštitu njihovih usjeva. Međutim, trenutni sustav obrane od tuče u Hrvatskoj ne pruža nikakvu zaštitu.

”Ne postoji ni jedan znanstveno utemeljen dokaz da je operativna obrana od tuče kakva se provodi u Hrvatskoj po sadašnjoj tehnologiji učinkovita i gospodarstveno isplativa te da ostvaruje uštede. I Svjetska meteorološka organizacija (WMO) jasno navodi da operativna obrana od tuče nema opravdano uporište u znanosti i struci”, priopćio je DHMZ.

DHMZ ističe da je tuča samo jedna od vremenskih nepogoda, a da štete u poljoprivredi, i to na mnogo većem području, nastaju zbog sve učestalije pojave suše, mraza, leda i poplava.

Za obranu od tuče izdvajaju se financijska sredstva svih poreznih obveznika, iako ona nije uspjela dokazati uspješnost i isplativost

”Smatramo da bi dostupna sredstva državnog proračuna trebalo usmjeriti u sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža, kao jedinog učinkovitog načina smanjivanja štete od tuče, te da treba osnažiti sustav osiguranja čime bi se osiguralo realno obeštećenje u slučaju nastalih šteta od vremenskih nepogoda”, dodaje DHMZ.

Obrana od tuče problematična je i sa stanovišta očuvanja okoliša, jer se tijekom zasijavanja bez ekološke kontrole ispušta reagens sa srebrnim jodidom u slobodnu atmosferu, smatra DHMZ koji svoje mišljenje temelji na stručnoj podlozi ”Analiza sustava obrane od tuče” donesene 2018.godine na traženje Ministarstva poljoprivrede.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
7.6 ° C
8.3 °
6.1 °
88 %
1.5kmh
40 %
Čet
8 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: