15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Djeca se ne vraćaju u školske klupe? Online nastava ipak moguća, ali ne zbog korone

Pročitajte još:

Predsjednik HZŽ-a, brodsko-posavski župan je govorio i o rastu cijena energenata te o mogućnostima ponovnog uvođenja online nastave – ne zbog koronavirusa, nego zbog uštede energije

Uvođenje eura, decentralizacija državne imovine, centri izvrsnosti, višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja, teme su o kojima se u srijedu razgovaralo na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija u Varaždinu.

Predsjednik HZŽ, brodsko-posavski župan Danijel Marušić kazao je da su župani, između ostalog, raspravljali i o aktualnim pitanjima iz djelokruga Ministarstva financija.

„To je prije svega onaj limit od 20 posto koji ograničava određeno djelovanje županija, znači to je 20 posto izvornog proračuna da se može koristiti za plaće. Mnoge županije, pogotovo nakon spajanja ureda državnih uprava i županija to prelaze, tako da mislimo da bi se morali izmijeniti zakoni”, rekao je Marušić.

Kad je riječ o raspolaganju državnim zemljištima, župani smatraju da se o tome treba odlučiti na razini županija, odnosno gradova i općina. „Samim time bi se ubrzala aktivacija državnih zemljišta i mogli bi ih staviti u funkciju gospodarstva, turizma”, kazao je Marušić.

Važna tema za sve županije je i katastarska izmjera građevinskog zemljišta, o čemu su župani pratili izlaganje, a upriličena je i prezentacija rada centara izvrsnosti.

Online nastava zbog uštede energije nije nemoguća, kaže HDZ-ov župan
Marušić je govorio i o rastu cijena energenata te o mogućnostima ponovnog uvođenja online nastave – ne zbog koronavirusa nego zbog uštede energije.

„Ono što smo usmjeravali sve naše institucije da energetski obnove objekte, a mi smo obnovili 23 škole i sve bolničke zgrade našeg bolničkog sustava, pokazalo se ispravnim i uštede su bile do 75 posto”, istaknuo je Marušić te dodao da je ideja o online nastavi s ciljem uštede energenata zanimljiva i da nije nemoguća.

Domaćin, varaždinski župan Anđelko Stričak, kazao je kako svi župani vode brigu i o najavljenom povećanju cijena energenata, posebice kad je riječ o ustanovama. „Što se tiče Varaždinske županije, mi smo još početkom godine za cijelu godinu osigurali dovoljno energenata. Već tada te su cijene rasle i bile od 50 do 70 posto veće nego godinu ranije. Do kraja godine smo osigurani”, rekao je Stričak.

Iz Ministarstva se pitaju tko govori te gluposti
Iz Ministarstva su, podsjetimo, u odgovoru Indexu već demantirali ideju o online nastavi zbog uštede, a koja se odnekud jutros pojavila u javnosti. Štoviše, iz vlade su to nazvali najgorom idejom u žestokoj konkurenciji.

“Uopće se ne razmišlja o toj ideji i ne znamo kako je takvo što uopće dospjelo u javni prostor. Svatko kome je stalo do kvalitetnog obrazovanja učenika zna da je taj prijedlog jedan od najlošijih do sada u resoru obrazovanja iako je konkurencija dosta jaka”, rekli su iz Ministarstva.

Eto, iz vlade se pitaju kako je to došlo u javnost, a HDZ-ov župan sam takve stvari plasira.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
19.9 °
14.1 °
57 %
4.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: