23.1 C
Zagreb
Četvrtak, 30 svibnja, 2024

Droga jača od heroina stigla u Hrvatsku, već je odnijela dva života: ‘Predozirali su se…’

Radi se o muškarcima u dobi od 40 godina, bivšim ovisnicima koji su se u jednom trenutku i liječili u Vrapču

Pročitajte još:

Jedna od najopasnih droga stigla je u Hrvatsku i odnijela dva života. Ovisnost i smrt mogu izazvati čak i mikro doze od svega dva do tri miligrama, što je jednako pet do sedam zrna soli.

Kako doznaje RTL, radi se o muškarcima u dobi od 40 godina, bivšim ovisnicima koji su se u jednom trenutku i liječili u Vrapču. Njihovo je stanje pratio psihijatar Ivan Ćelić.

– Radi se o dugogodišnjim ovisnicima o opijatima. Uzimali su heroin i bili su na supstitucijskoj terapiji. Mi smo se pribojavali podataka koji dolaze iz sjeverne Amerike i, nažalost, iako još nemamo službene toksikološke nalaze, ali prema navodima obitelji u blizini su se našla pakiranja fentanila. Osnova je sumnja da se najvjerojatnije radi o predoziranju fentanilom. Koliko je meni poznato to su prvi slučajevi u Hrvatskoj koji su vezani uz predoziranje fentanilom – rekao je psihijatar Ivan Ćelić.

Postavlja se pitanje hoće li biti još takvih slučajeva.

– Mi smo spremni. Vidjevši situaciju problema konzumiranja droga na području Amerike i Kanade, ali i pojedinačnih slučajeva na Baltiku, već smo organizirali određene edukacije kako bismo bili posebno spremni za ovu posebnu podskupinu opijata – nastavlja psihijatar.

– Svi su izloženi. Najviše su izloženi oni koji kupuju drogu na ulici. Jedan od posebnim problema je da vi možete kupiti kokain koji može biti prošaran fentanilom gdje su dileri pomiješali da bi dobili viši ovisnički potencijal. Stvaranje ovisnosti na fentanil koji je od 50 do 100 puta moćniji od heroinai morfija i naravno povećava vjerojatnost od brojnih komplikacija. Najveća je komplikacija respiratorna depresija koja nominalno vodi u smrt – naglašava Ćelić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
24.5 ° C
25.5 °
23 °
52 %
2.1kmh
20 %
Čet
26 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
25 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9268
GBP
1,1629
CHF
1,0228
CNY
0,1281
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: