2.3 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Europski tužitelj podigao optužnicu protiv bivše ministrice Žalac

Sve četiri osobe optužene su za trgovanje utjecajem te za zlouporabu položaja i ovlasti

Pročitajte još:

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv četiri fizičke i dvije pravne osobe: Bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) i dva vlasnika pravnih osoba te protiv nijhovih pravnih osoba. Sve četiri osobe optužene su za trgovanje utjecajem te za zlouporabu položaja i ovlasti.

Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti.

Tijekom 2017. i 2018. godine tadašnja ministrica pokrenula je postupak javne nabave za nabavu informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Pri tome je, u dogovoru sa drugookrivljenikom, poduzela više radnji u cilju osiguravanja povlaštenog položaja drugookrivljeniku i njegovim tvrtkama. Između ostalog je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva. Tijekom tog pregovaračkog postupka nabave tvrtke povezane s drugookrivljenikom pozvane su da dostave svoje ponude.

Tadašnja ministrica je ujedno bila i predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a, što znači da je bila nadležna za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a te je autoritetom svojeg položaja naložila tadašnjem ravnatelju SAFU-a da osigura da dokumentacija prethodne kontrole te nabave ne dovodi u pitanje odabrani pregovarački postupak nabave. Iako je primjena ovog postupka očito predstavljala kršenje zakona o javnoj nabavi, ravnatelj SAFU pristao je slijediti traženje bivše ministrice.

Nastavak zloporabe položaja
Kada je u listopadu 2017. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila postupak javne nabave zbog kršenja zakona o javnoj nabavi, bivša ministrica, drugookrivljenik i trećeokrivljenik nastavili su i 2018. poduzimati radnje s ciljem dodijele ugovora tvrtkama povezanim s drugookrivljenikom i trećeokrivljenikom.

Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, MRRFEU je sklopilo kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s tvrtkama povezanim uz drugookrivljenika i trećeokrivljenika. Cijena nabave informacijskog sustava je odlukom bivše ministrice nerealno određena u iznosu od 1.73 milijuna eura (12.991.000 kuna), iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike 360.000 eura (2.700.000 kuna).

Navedeni iznos s PDV-om uplaćen je na račun tvrtke trećeokrivljenika, nakon čega je dio novca prebačen na račune drugookrivljenika i trećeokrivljenika, kao i na račune s njima povezanih tvrtki, te je potom dio uplaćenog novca podignut u gotovini.

Procijenjena šteta i protupravna imovinska korist
Proračunu Europske unije ukupno je pričinjena šteta od najmanje milijun eura, a državnom proračunu Republike Hrvatske šteta od gotovo 300 tisuća eura.

Protupravnu imovinsku korist pribavili su: drugookrivljenik u iznosu od 2.100.000,00 HRK / 278.717,90 EUR, trećeokrivljenik u iznosu od 2.050.000,00 HRK / 272.081,76 EUR, petookrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 3.508.628,00 HRK / 465.674,96 EUR i šestookrivljeno trgovačko društvo u iznosu od 2.650.000,00 HRK / 351.715,44 EUR.

Bivša ministrica optužena je za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem; drugookrivljenik i trećeokrivljenik optuženi su za poticanje i pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti; bivši ravnatelj SAFU-a optužen je za zloporabu položaja i ovlasti, a dvije tvrtke odgovorne su za poticanje odnosno pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.

Više detalja o ovoj istrazi može se pronaći u priopćenju za javnost koje je EPPO objavio u studenom 2021., kada su bivša ministrica i trojica okrivljenika uhićeni.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Aleksandra Prijović objavila fotku iz Arene Zagreb, povela i mamu

Popularna pjevačica Aleksandra Prijović (28) objavila je u noći sa četvrtka na petak fotografiju na svojem Instagramu, kojom je...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
1.5 ° C
3.2 °
-1.9 °
81 %
0kmh
0 %
Čet
2 °
Pet
4 °
Sub
3 °
Ned
6 °
Pon
8 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9258
GBP
1,1658
CHF
1,0588
CNY
0,1295
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: