27.8 C
Zagreb
Utorak, 18 lipnja, 2024

Gordan Grlić Radman tražio da mu objasne kako ispuniti imovinsku karticu

Dva predmeta u slučaju ministra Gordana Grlića Radmana otvorilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Pročitajte još:

Riječ je o sumnji da u imovinskoj kartici nije prijavio više od 2 milijuna eura koje je prihodovao kao suvlasnik tvrtke Agroproteinka.

Drugi predmet tiče se poslovnog odnosa Agroproteinke i Ministarstva poljoprivrede.

– Zakon propisuje da u slučaju poslovnog odnosa s državnim tijelima i tijelima lokalne jedinice kao i s tvrtkama i društvima u vlasništvu države i lokalne jedinice u takvom poslovnom događaju je obaveza obavijestiti povjerenstvo. Za odgovornu osobu u pravnoj osobi kazne su od 600 do 6000 eura, a za trgovačko društvo od 6000 eura do 60.000 eura, rekla je Aleksandra Jozić-Ileković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Mia Jurinić potvrdila je Hini da je Grlić Radman u srijedu od tog tijela zatražio mišljenje kako ispravno ispuniti svoju imovinsku karticu.

“Ministar Grlić Radman zatražio je mišljenje koje se odnosi na popunjavanje imovinske kartice. (…) U smislu ne točno treba li unijeti, nego na koji način, ako je pogrešno unio, to ispraviti i kako dalje postupati”, rekla je Jurinić dodavši da Povjerenstvo ima 15 dana da izda mišljenje Grliću Radmanu.

Dobio 2.11 milijuna eura, nije ih prijavio
Upravo zbog ministrove imovinske kartice, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa jučer je otvorilo predmet.

Kako je otkrio Index, ministar Grlić Radman u nju do sada, od početka svog mandata, nije unio podatke o isplaćenim dividendama iz tvrtke Agroproteinka, čiji je suvlasnik.

Ministar je od stupanja na funkciju, 2019. godine, do 2023., primio dividende u iznosu od 2.11 milijuna eura, a u svoju imovinsku karticu, iako je morao, nije unio te podatke.

Jasan dokaz oko prijave dividendi stoji u Pravilima i uputama za popunjavanje i podnošenje obrasca imovinske kartice, konkretno u potkategoriji pod nazivom “Podaci o ostalim prihodima” stoji:

“U ovu rubriku upisuju se i primici koje obveznik ostvaruje s naslova mirovine, bolovanja, naknada plaće za vrijeme komplikacija u trudnoći, rodiljnog i roditeljskog dopusta, isplata bonusa i nagrada koje može isplaćivati drugi poslodavac za obavljanje drugih poslova, nevezanih uz dužnost, otpremnina, naknada temeljem ugovora o djelu, honorara, najamnina i zakupnina, uzdržavanja (alimentacije), dividendi i isplata dobiti članovima društva, naslijeđenog novca i slično”, piše.

Agroproteinka ove godine od ministarstva dobila 4.35 milijuna eura
Također, tvrtka Agroproteinka dobila je, još 2017. godine, koncesiju od Ministarstva poljoprivrede za odvoz i zbrinjavanje lešina uginulih životinja, a na račun toga je samo 2023. tvrtka od ministarstva primila 4.35 milijuna eura.

Šefica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković potvrdila je jučer da će se povjerenstvo baviti i tim poslovanjem Agroproteinke. Istaknula je kako je ta tvrtka bila dužna obavijestiti povjerenstvo o sklopljenom poslu s Ministarstvom poljoprivrede. Obveza je, gledajući da je Grlić Radman postao ministar 2019., vrijedila od tada, no Agroproteinka to do danas nije učinila.

Grlić Radman: Nisam namjerno skrivao isplate
Kako ne postoji zakonski rok za davanje takve obavijesti, istaknula je da će Povjerenstvo pričekati do kraja tjedna, a ako je ne dobije, obratit će se nadležnom državnom odvjetništvu, najavila je Jozić-Ileković.

Ministarstvo vanjskih poslova jučer je poručilo da Grlić Radman ” transparentno ispunjava imovinsku karticu”, odnosno da je u njoj naveo udjele u vlasništvu Agroproteinke, kao i da “nije bilo namjere skrivanja isplata dividende, s obzirom na to da je jasno naznačen udio ministra u toj obiteljskoj tvrtki”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
30.8 ° C
32.2 °
28.8 °
46 %
2.6kmh
0 %
Uto
32 °
Sri
35 °
Čet
32 °
Pet
37 °
Sub
33 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9310
GBP
1,1861
CHF
1,0370
CNY
0,1285
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: