8.4 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Hoće li se gledati utakmice u školama? Evo što o tome kažu premijer, profesori, pedagozi…

Pročitajte još:

Burna rasprava razvila se nakon što je ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao da će učenici u školama moći gledati utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru, s tim da će nastavne sate potrošene na gledanje utakmica morati nadoknaditi. Fuchsova prethodnica Blaženka Divjak poručila je da je to “neodgovorno i nedorečeno”. A evo što su za televiziju N1 o tome rekli ravnatelji nekih zagrebačkih škola.

“Upravo imamo nastavničko vijeće u vezi te teme. Moj stav – nije da sam baš za to. Ja sam osobno protiv toga da se za vrijeme nastave gleda televizija, iskreno ću vam reći. No, djeca vam se znaju pokupiti s nastave, nemoguće je to riješiti. Ne znam što ćemo napraviti, moram se s nastavničkim vijećem dogovoriti, mi surađujemo zajedno”, izjavio nam je ravnatelj Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu Mladen Smodlaka.

“Nema posebne organizacije. Ovisno od profesora ako može, pošto svi imamo u svakoj učionici pametne ploče, projektore, ako netko može iskoristiti to kroz nastavu, gledanje – zašto ne. Učenici koji ostaju doma, roditelji tako imaju pravo opravdati ako ne dođu, ali mi nećemo u školi ništa posebno organizirati niti ćemo prekidati nastavu”, izjavio nam je ravnatelj Elektrostrojarsko obrtničke škole Anto Delač.

“U srijedu imamo sjednicu, pa ćemo se dogovoriti. Mi smo ženska škola tako da kod mene nije tako vatreno kao u muškim školama, ali mislim da ćemo djeci popuštati. Imamo televizore u školi ako treba ćemo tu i zajednički odgledati, da se taj dio prilagodi. Baš se umrežavam s ravnateljima i pitam za nekakav zajednički stav – većina muških škola kaže, nema smisla, djeca nam kažu da će markirati ako im ne dozvolimo tako da ćemo probati ispitati, ali prije srijede neću znati”, objasnila nam je ravnateljica Obrtničke škole za osobne usluge Darinka Štampar Šmaguc.

“Toga nema u školskom programu!”
“Nikako, jer toga nema u školskom programu, godišnjem planu i kurikulumu. Učenici koji nisu u školi će to vjerojatno raditi u nekom svom privatnom angažmanu”, rekao nam je ravnatelj Trgovačke škole u Zagrebu Darko Grgurić.

I ravnatelj Poštanske i telekomunikacijske škole Zlatko Sviben je protiv.

“Nećemo imati gledanje jer bi nam to stvorilo velikih organizacijskih problema. I ovako imamo određenih problema sa strukovnim učiteljima, pa onda bi nam to stvorilo dodatnih problema. Gledajte, to je s neba pa u rebra – jednostavno je došlo iznenada. Mislim da je ministar mislio to na drugačiji način, da škole koje imaju mogućnosti organiziraju, a to je vjerojatno u nekoj dvorani, što opet sa sobom donosi tehnička pitanja – da imate veći televizor i tako dalje”, kazao je Sviben.

Da su učenici najavili bijeg s nastave ako im ne bude omogućeno gledanje utakmice, kaže i ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole Anto Vidović.

“Vidjet ćemo još što učenici kažu, najavljuju da će markirati, pa ćemo vidjeti, ne znam za sada”, istaknuo je.

Ravnateljica Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića, Bosiljka Galenić, kaže da se u toj školi još ništa ne zna.

“Još ništa službeno nismo dobili od ministarstva, pa onda sukladno tome ne možemo ništa postupiti, čekamo neku pismenu obavijest”, kazala je.

Ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića Đurđica Fuštar smatra da odluka mora biti jasno propisana s nadležnih adresa.

“Mora biti jasno propisano što se može, a što se ne može raditi na nastavi. Ako nije jasno propisano dopisom, onda nastava ide kako je planirano godišnjim planom i programom, a godišnjim planom i programom niti školskim kurikulumom nije planirano tako nešto. Ako dobijemo dopis na razini Republike Hrvatske od nadležnog ministarstva ili barem od gradskog ureda za obrazovanje onda možemo dopustiti učenicima da gledaju utakmice, ali to ne može biti pojedinačno na razini škola, to mora biti riješeno na razini države”, rekla je za N1.

Ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog, Damir Jelenski, profesorima u toj školi dao je odriješene ruke da sami donesu odluku.

“Mi smo odlučili da svaki profesor sa svojim razredom odluči je li može i ima li pravo na gledanje utakmica jer neki imaju testove, neki ispitivanje, međutim kad imamo ispitivanje po dogovoru ne možete sad tu zbog utakmice dogovor odgoditi. Imamo učenike koji imaju tjelesni odgoj, oni će gledati zajedno onda imamo učenike koji su riješili svoje zadatke pa će gledati zajedno, ali i profesori su nekim razredima dali zadatak unaprijed pa ako dođu na sat s napravljenim svim zadacima što treba onda će gledati, 15 minuta prije će profesor pregledati jesu li svi zadaci napravljeni. Nema jednog rješenja nego svaki profesor imaju svoju autonomiju. Neki profesori su rekli, pogotovo oni koji imaju jedan sat tjedno, da oni nemaju takav luksuz da mogu izgubiti sat i oni jednostavno će raditi, neće nikog pustiti sa sata. Nema jednog rješenja za cijelu školu”, kazao je Jelenski.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
8.7 ° C
9.4 °
7.6 °
82 %
1.5kmh
20 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: