6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Kraj toplinskog vala u unutrašnjosti: Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Pročitajte još:

Nakon tjedna visokih temperatura i toplinskog vala, Državni hidrometerološki zavod za HRT je najavio kako ovoga vikenda u unutrašnjosti dolazi do osvježenja.

Najviše dnevne vrijednosti bit će oko 30 stupnjeva, ali će osjećaju svježine pridonositi umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar.

Na Jadranu se uz sunčano vrijeme nastavlja razdoblje vrućine. U petak će zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a zatim u subotu, kada će ponovno porasti opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, bura i sjeverozapadnjak. Iako je temperatura mora ostala je između 24 i 28 stupnjeva Tako se u većini krajeva duž obale temperatura noćas nije spuštala ispod 25 stupnjeva, a u unutrašnjosti ispod 20. U četvrtak će najniže vrijednosti ipak gdjegod biti malo niže.

Dotok vrućeg zraka nad Hrvatsku nastavlja se uz blago jačanje utjecaja anticiklone, no prizemno će razlika u tlaku biti mala, pa neće biti izraženog strujanja. U takvim će okolnostima jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano.

Zatim dnevni razvoj oblaka, a u drugom dijelu dana, osobito navečer lokalni su pljuskovi najvjerojatniji u najistočnijim predjelima. Vjetar uglavnom slab pa neće ublažavati poslijepodnevnu vrućinu uz temperaturu između 34 i 36 stupnjeva. U središnjim krajevima će najviše vrijednosti biti malo niže. Prevladavat će sunčano vrijeme, ali popodne povremeno umjerena naoblaka, osobito uz granicu sa Slovenijom gdje lokalno može biti i pokojeg pljuska. Vjetar većinom slab. Kao i u gorju, dok će duž obale sjevernoga Jadrana popodne zapuhati umjeren maestral.

Ni na zapadu zemlje neće nedostajati sunčana vremena, no gdjegod u Istri i Gorskom kotaru sredinom dana može prolazno biti više oblaka, lokalno i pljuska. Najniža temperatura od 15 u unutrašnjosti do 25 na otocima. Danju vruće s najvišim vrijednostima oko 32. U Dalmaciji će vrućina biti izraženija, osobito u unutrašnjosti, gdje, unatoč većinom sunčanom vremenu, sredinom dana tek rijetko mogućnost jačeg dnevnog razvoja oblaka i pokojeg pljuska. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jug Dalmacije obilovat će suncem, a samo će ujutro, pokoji oblak, kvariti nebesko plavetnilo. Slabo i umjereno jugo popodne u okretanju na jugozapadnjak te u slabljenju, pa će more većinom biti malo valovito.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
90 %
0kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: