6.8 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

NASA snimila neobičan prizor na Marsu: ‘Pa je li ovo medvjed?!’

Formacija, koju je NASA prvobitno uhvatila prošlog mjeseca, odmah je osvojila mnoštvo o obožavatelja na društvenim mrežama. Neki, pak, kažu da im medvjed više liči na patku

Pročitajte još:

Za astronaute na Mjesecu svi smo već čuli. S druge strane, pojava medvjeda na Marsu potpuna je novost.

Kamera NASA-ine letjelice snimila je formaciju široku dva kilometra na Marsu koja nalikuje glavi medvjeda.

Kamera na orbiteru Mars Reconnaissance, nazvana High Resolution Imaging Experiment ili HiRISE, snimila je sliku neobične geološke pojave u prosincu. Kružni uzorak na površini Marsa oblikuje glavu, dok dva kratera nalikuju očima. Složena struktura u obliku slova V stvara iluziju nosa simpatičnog medvjeda.

Kružna pukotina mogla bi biti posljedica taloženja naslaga na vrhu zatrpanog kratera koji je bio ispunjen lavom ili blatom, smatraju znanstvenici. Formacija koja nalikuje nosu medvjeda vjerojatno je vulkansko grotlo ili blatna jama.

Sveučilište u Arizoni, koje je razvilo kameru s Ball Aerospaceom, objavilo je sliku 25. siječnja. Fotografija podsjeća na još jedno nebesko ‘lice’ koje je uočio NASA-in svemirski opservatorij u listopadu 2022., kada se činilo da se Sunce smiješi zbog tamnih mrlja.

Orbiter kruži oko Marsa svakih 112 minuta
A prošlog ožujka rover Curiosity uočio je formaciju stijene na Marsu koja je nalikovala cvijetu.

Kamera HiRISE snima fotografije Marsa od 2006. godine, kada je Mars Reconnaissance počeo kružiti oko crvenog planeta. Moćna kamera dizajnirana je za snimanje detaljnih slika Marsove površine, uključujući formacije veličine od samo jednog metra.

Orbiter kruži oko Marsa svakih 112 minuta, leteći oko 255 kilometara iznad južnog pola i oko 320 kilometara iznad sjevernog pola. Svemirska letjelica i njezini instrumenti pomažu NASA-inim znanstvenicima u proučavanju Marsove atmosfere i klime te kako se oni mijenjaju tijekom vremena.

Orbiter traži dokaze o vodi, ledu te izviđa buduća mjesta slijetanja za druge misije.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
7.6 ° C
8.3 °
6.1 °
88 %
1.5kmh
40 %
Čet
8 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: