6.7 C
Zagreb
Petak, 9 prosinca, 2022

Nova godina donosi i nova pravila u bankarstvu: Pogledajte što će se dogoditi ako uplatite više od 10.000 eura

Pročitajte još:

Držite li u rukama veliku svotu novca bolje ga je što prije odnijeti u banku jer s novim zakonom stižu strože kontrole. Svi iznosi iznad 10 tisuća eura bit će pod povećalom Ureda za sprječavanje pranja novca.

“Što su do sad čekali, neka se kontrolira tko ima novca i kako ga dobiva i na koji način ga troši”, komentirao je za RTL Bore Krnić iz Šibenika.

“Malo su pretjerali s tim iznosom. Kakav je to iznos, ne čini mi se to toliko veliki novac da bi se morao kontrolirati na taj način”, kazala je Ivanka Lipovac iz Zagreba.

I to se događa baš u trenucima kada je na računu umirovljenika iz Šibenika otkriveno pola milijarde kuna. Izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca već su javnom savjetovanje, a nakon toga će u hitnu saborsku proceduru.

“U zakonodavnoj proceduri su izmjene i dopune Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma zbog zamjene kune eurom i s ciljem daljnjeg sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma”, kazao je Ante Biluš, predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca.

Takav sustav postoji već više od 20 godina. Banke su u roku tri dana dužne sve sumnjivo prijaviti.

“Koriste se softverska rješenja, a naravno postoje i odjeli koji na tome rade. Banke su dužne redovito provjeravati svoje klijente i njihove podatke u trenutku uspostavljanja odnosa, ali i periodično. Dužne su provjeravati i povezanost tog novca s nekim visoko rizičnim zemljama”, kazao je Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

I ne samo banke, iznose od 10 tisuća eura trebat će prijaviti i mjenjačnice, stambene štedionice, agenti za nekretnine, javni bilježnici te odvjetnici.

Broj prijava će porasti za pet do šest puta?
Najviše prijava dolazi od banaka, koje na dan u prosjeku prijave više od 200 transakcija iznad 200 tisuća kuna. Takvih je u 2020. bilo više od 53 tisuće i 700 u vrijednosti 20 milijardi kuna.

No što ako netko odluči donijeti 10 tisuća eura u nekoliko navrata u manjim iznosima?

“Banka i drugi obveznici su dužni provoditi prilikom praćenja klijenata određene indikatore. Ako se neki indikator pojavi, kao što je slučaj lomljenja transakcija na manje iznose, banka je dužna nama prijaviti da je u pitanju sumnjiva transakcija”, kazao je Biluš.

Prema njihovim procjenama, broj prijava će porasti za pet do šest puta.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Bivši engleski reprezentativac vjeruje u Vatrene: ‘Oni se nikada ne predaju…’

Hrvatska - Brazil, 0-0 na poluvremenu! Brazilci nam nisu praktički stvorili šansu, 'vatreni' ponovno sjajni kad to najviše treba Krajj...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
6.7 ° C
9.9 °
5.8 °
93 %
1kmh
100 %
Pet
10 °
Sub
9 °
Ned
3 °
Pon
2 °
Uto
1 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5547
USD
7,2116
GBP
8,7514
CHF
7,6575
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: