8.4 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Pop koji vodi molitelje: ‘Žene svojim odijevanjem izazivaju grijehe kod muških’

Pročitajte još:

Već se neko vrijeme svake prve subote u mjesecu na zagrebačkom glavom trgu okupljaju muškarci. Klečeći na koljenima, Vitezovi bezgrešnog srca Marijina skupno mole.

Novinarka Provjerenog Danka Derifaj razgovarala je sa svećenikom koji je predvodio posljednju molitvu.

“Mnoge ženske osobe nisu svjesne kad se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti i ostalo, a ženske osobe trebale bi misliti da svojom nošnjom i svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca”, kaže pater Božidar Nagy iz bazilike Srca Isusova.

“Žensko nemoralno odijevanje”
Na pitanje novinarke zar nisu muškarci sami odgovorni za svoje grijehe, odgovara: “Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno žensko nemoralno odijevanje.”

Inicijativa je krenula s internetske stranice Muževni budite, portala namijenjena katoličkom muškarcu, kako piše u uvodniku. Jedan od njih je i John Vice Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare.

“To je jedan molitveni pokret koji je krenuo iz Poljske i širi se po cijelom svijetu. Došao je i do nas otprije četiri mjeseca, barem ovdje u Zagrebu, ali i drugim gradovima u Hrvatskoj”, rekao je pater Božidar Nagy.

“Božje zapovijedi nisu nikada zastarjele”, dodao je Nagy, nakon čega ga je Derifaj pitala o ravnopravnosti žena i muškaraca: “To su temelji ljudskih prava. Uzmite Opću deklaraciju Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima i vidjet ćete da se temelji na Božjim zapovijedima.”

“Kad je žena pokrivena, to je u redu”
Novinarka zatim pita kako se tu može raditi o ravnopravnosti ako žene nisu ravnopravne muškarcima.

“Šta mislite da je to protiv ženskog dijela populacije? Iskreno, kad vi vidite u muslimanskim zemljama… Jest da je to pretjerano, ali ipak… Kad je žena odjevena pristojno, ne izaziva, kad je pokrivena, to je u redu. Slušajte, naš blaženi Ivan Merz je rekao da je pokrivanje žena kod muslimana ipak jedna dobra stvar”, rekao je pater Božidar Nagy.

Kako i sam Nagy ističe, molitveni pokret dolazi iz Poljske, odakle je i Zaklada Ordo Iuris, čiju je podružnicu u Hrvatskoj prije četiri godine osnovao upravo John Vice Batarelo, odnosno njegova Zaklada Vigilare. Obje se nalaze na istoj adresi.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
8.8 ° C
9.4 °
7.8 °
83 %
1.5kmh
75 %
Sri
9 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: