10.5 C
Zagreb
Petak, 23 veljače, 2024

Sud odlučio protiv roditelja odgojitelja, to je konačna odluka; Željka Markić: Žalit ćemo se!

Subtitle:Visoki upravni sud odlučio je da je nova gradska odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita - pa će se ona smanjiti na iznos minimalne hrvatske plaće od 1. travnja.

Pročitajte još:

Naknada se dodatno smanjuje od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće, dok već u rujnu ove godine iz mjere izlaze oni roditelji čije je najmlađe dijete navršilo sedam godina. Vijeće za ocjenu zakonitosti općih akata, čija je predsjednica Sanja Otočan, u presudi je odbacilo navode udruga roditelja odgojitelja koje su tvrdile da odluka nije zakonita. Time je i povuklo privremenu mjeru obustave primjene odluke.

Korisnicima mjere ostavljeno duže vrijeme prilagodbe na novu odluku, te da novčana pomoć ne prestaje zasnivanjem radnog odnosa ni upisom djece u vrtić.

“Prema ocjeni suda, proširenje kapaciteta gradskih vrtića najvažnija je kompenzacijska mjera. Mjere koje su usmjerene na edukaciju i potporu za zapošljavanje odnosno samozapošljavanje ocijenjene su dostatnima za uspostavu ravnoteže između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporene odluke”, istaknuli su u odluci.

Ovom presudom ukinuta je privremena obustava primjene odluke o novčanoj naknadi “roditelj odgojitelj”. Tako će od 1. travnja korisnicima mjere naknada pasti s trenutnih 65 posto bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj.

Naknada će se dodatno smanjiti 1. srpnja na iznos od 50 posto minimalne plaće, a od listopada se ukida onim korisnicima čije najmlađe dijete ima navršenih sedam godina. Ostalim korisnicima naknada prestaje kada im dijete navrši sedam godina.

Dolenec: Uštede ćemo usmjeriti u povećanje kapaciteta dječjih vrtića
Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je da se odluka odnosi na 5380 korisnika novčane pomoći. Iz mjere će u listopadu izaći oko 55 posto korisnika.

“Pozdravljamo ovu odluku, njoj smo se nadali i očekivali smo je”, rekla je Dolenec novinarima.

Poručila je kako je mjera “roditelj odgojitelj” bivše vlasti bila fiskalno neodrživa, ali i neustavna i nepravedna jer je ženama branila sudjelovanje na tržištu rada.

“Na nju je do danas ukupno potrošeno 2.4 milijarde kuna, a samo prošle godine 520 milijuna kuna”, rekla je Dolenec.

“Uštede prioritetno usmjeravamo na izgradnju kapaciteta dječjih vrtića. Time se oslobađa oko 160 milijuna kuna ove godine, koje idu u izgradnju i prenamjenu dječjih vrtića i povećanje njihovih kapaciteta”, naglasila je Dolenec.

Markić: Ova pravna nesigurnost je sramotna
Predsjednica Udruge U ime obitelji Željka Markić izrazila je nezadovoljstvo odlukom Visokog upravnog suda.

“Jako nam je žao da Visoki upravni sud nije obavio svoj posao i osigurao zakonsku zaštitu obitelji koje se brinu o 20.000 djece u Zagrebu. Razočarani smo odlukom, sud nije uzeo u obzir jasne argumente koje smo podnijeli”, istaknula je u izjavi medijima ispred sjedišta suda.

Najavila je da će udruge “roditelja odgojitelja” protiv ovakve presude Visokog upravnog suda zatražiti pravnu zaštitu na Ustavnom sudu.

“Ova pravna nesigurnost koju je stvorio Grad Zagreb, a sada i Visoki upravni sud, sramotna je. Mi ćemo se Ustavnom sudu obratiti jako brzo, a od njega očekujemo da stane u zaštitu ‘roditelja odgojitelja'”, rekla je Markić.

Predsjednica “Udruge roditelja odgojitelja” Ana Marija Berbić Lacko rekla je da će u rujnu preko pola korisnika ostati bez novčane naknade te upozorila da je to velik problem za tržište rada i socijalni sustav.

Na najave novih tužbi udruga “roditelja odgojitelja” Dolenec je poručila kako će Grad nastaviti planirati proračun prema svojim odlukama.

“Ako u nekom trenutku bude neki drugi pravni ishod, mi ćemo se tome prilagoditi. Ali ne vjerujemo više u takvu mogućnost”, poručila je Dolenec.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Na futsal utakmici u Rijeci Armada pjevala “umri Livaja”

Užasne smo povike već više puta slušali na riječkom području što se tiče Marka Livaje (30), ali sve je...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.8 ° C
11.6 °
8.7 °
63 %
1.5kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
12 °
Pon
14 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9243
GBP
1,1696
CHF
1,0484
CNY
0,1285
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: