16.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Tomašević: ‘Ne odustajemo od odluke za roditelje-odgojitelje. Moramo osigurati dovoljan novac za financiranje vrtića’

Pročitajte još:

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su redovitu konferenciju u Odranskom Obrežu. Tamo su obilježili početak radova na prenamjeni Društvenog doma u područni objekt Dječjeg vrtića Botinec.

Zgrada Dječjeg vrtića sastojat će se od prizemlja i kata. U prizemlju će se nalaziti grupne sobe (jedna jaslička i dvije vrtićke jedinice za ukupno 44 djece), prateće garderobe i sanitarije, prostori odgajatelja i gospodarski prostori, a na katu će biti smještena višenamjenska dvorana s pratećim prostorijama.

Ukupna građevinska bruto površina planiranog Dječjeg vrtića je oko 900 metara četvornih.

– Ovo postaje prvorazredna gradska infrastruktura – rekao je zamjenik Tomaševića Luka Korlaet na početku.

Tomašević je rekao kako je trebalo devet godina da se krene u izgradnju vrtića. Prvo će se srušiti postojeća zgrada, a zatim će se krenuti u izgradnju.

– Ovo će služiti cijeloj lokalnoj zajednici, zgrada će imati multifunkcionalnu ulogu – rekao je.

– Prijavili smo 21 projekt, vrijednost je 555 milijuna kuna. Dječji vrtići bi se trebali izgraditi u iduće dvije kalendarske godine. Ono što morate znati je da iz MPO-a, bez obzira što smo prijavili ova sredstva, po procjenama vrijednosti budući da je Zagreb u posebnom položaju, prema indeksu razvijenosti smo iznad prosjeka, nažalost, naše procjene su da ćemo dobiti samo četvrtinu tih sredstava u EU fondova, a 75 posto ovih investicija moramo financirati iz gradskog proračuna. Nećemo odustati od izmjene vezane uz odluku za mjeru roditelj-odgojitelj – rekao je i poručio da je taj novac potreban kako bi se izgradili novi vrtići.

Tomašević je komentirao i sutrašnju sjednicu Gradske skupštine i osnivanje novog trgovačkog društva.

– Ključno je da Zagreb krene u tranziciju, da se na sve javne zgrade koje možemo postave solarne elektrane kojima ćemo 80 posto smanjiti troškove energije i smanjiti emisiju stakleničkih plinova – rekao je.

Zamjenica Dolenec je poručila da se, što se tiče mjere roditelj-odgojitelj, omogućuje zapošljavanja i onima koji izlaze iz mjere, kao i onima koji će ostati u mjeri.

– Nema više novih korisnika, samo uvjeti kada se iz pomoći izlazi. Ona je prije bila restriktivna, ali svi oni koji primaju novčanu pomoć sada to mogu primati i kada se zaposle – rekla je.

Što se tiče upisa u vrtić, Dolenec je rekla kako žalbeni rok još traje te da će objaviti informaciju o tome koliko se djece nije uspjelo upisati u vrtić.

– Ne želimo situaciju idućih godina da su roditelji nezadovoljni zbog toga što nisu djecu uspjeli upisati u vrtiće i jaslice. Ne možemo isplaćivati naknade, a treba nam novac za izgradnju. Jedna godina roditelja-odgojitelja je dovoljna za izgradnju svih kapaciteta – rekao je Tomašević i dodao kako ne želi na kraju mandata da nedostaje kapaciteta za djecu u vrtićima i jaslicama zbog te mjere.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.8 ° C
17.7 °
13.7 °
46 %
1.5kmh
20 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: