10.5 C
Zagreb
Petak, 23 veljače, 2024

Ukrajina objavila da isporučuje žito preko hrvatskih luka

Ukrajina je počela izvoziti žito preko hrvatskih morskih luka, s ciljem proširenja svojih izvoznih ruta dok su joj crnomorske luke blokirane, rekla je u četvrtak visoka ukrajinska dužnosnica.

Pročitajte još:

Ukrajina je počela izvoziti žito preko hrvatskih morskih luka, s ciljem proširenja svojih izvoznih ruta dok su joj crnomorske luke blokirane, rekao je u četvrtak visoki ukrajinski dužnosnik.

Ukrajinski glavni izvozni pravac žitarica obično prolazi kroz njene duboke crnomorske luke, ali Kijev je tražio alternativne rute od ruske invazije prošle godine i odluke Moskve da odustane od ugovora o izvozu žitarica u Crnom moru sredinom srpnja.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je tijekom posjeta Zagrebu krajem srpnja da su Ukrajina i Hrvatska dogovorile mogućnost korištenja hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru za izvoz ukrajinskog žita.

“Ukrajinsko žito već je izvezeno kroz hrvatske luke. Zahvalni smo na ovoj mogućnosti. Iako je riječ o ograničenoj trgovačkoj ruti, već je popularna”, navela je prva potpredsjednica vlade Julija Sviridenko u priopćenju.

“Spremni smo je razvijati širenjem mogućnosti prometnog koridora”, rekla je. “Vjerujemo da će ova logistička ruta imati važnu ulogu u bilateralnoj trgovini između naših zemalja i nakon rata”, naglasila je Sviridenko.

No nije otkrila koliko je ukrajinskog žita već otpremljeno preko hrvatskih luka.

Nakon što se Rusija povukla iz sporazuma koji je jamčio siguran izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, Kijev se okrenuo svojim dunavskim lukama. No Rusija je intenzivirale napade na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu.

Dio žita otprema se željeznicom, ali ukrajinski brokeri kažu da su troškovi željezničkih isporuka u europske luke puno veći od izravnog izvoza preko ukrajinskih luka.

Sindikat ukrajinskih trgovaca UGA objavio je ovog tjedna da bi kombinirana žetva žitarica i uljarica u 2023. mogla doseći 80,5 milijuna metričkih tona, što znači da bi se oko 49 milijuna tona moglo izvesti u sezoni 2023./2024.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je od 1. rujna izvezeno ukupno 4,5 milijuna tona.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Na futsal utakmici u Rijeci Armada pjevala “umri Livaja”

Užasne smo povike već više puta slušali na riječkom području što se tiče Marka Livaje (30), ali sve je...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.8 ° C
11.6 °
8.7 °
63 %
1.5kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
12 °
Pon
14 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9243
GBP
1,1696
CHF
1,0484
CNY
0,1285
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: